Când se poate săvârși, de fapt, Taina Sfântului Maslu. Este slujba care îi ajută pe toți oamenii bolnavi. Preoții români au dezvăluit care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze credincioșii despre a șaptea Taină a Bisericii.
Când se poate face, în realitate Taina Sfântului Maslu. Slujba oficiată de Biserica Ortodoxă e bună pentru cei suferinzi. Clericii transmit că această taină este folositoare în orice împrejurare a vieții. În plus, este bună pentru sănătatea trupească și cea sufletească, dar și pentru iertarea păcatelor.
Preoții români dezvăluie, așadar, că se realizează atunci când este nevoie, pentru săvârșirea acesteia nefiind zile sau timpuri prestabilite. Cu toate acestea se recomandă să se facă, în special, în zilele de post.
În situația în care credincioșii sunt bolnavi sau se află în primejdie de moarte, atunci Sfântul Maslu se poate săvârși în orice zi, ori de câte ori este necesar. Taina are loc chiar în casele celor suferinzi, după ce anterior s-au spovedit și împăcat cu ceilalți.
În felul acesta vor primi alinare și iertare, ca mai apoi prin Maslu să dobândească curățirea sufletească. Așadar, taina le aduce iertarea păcatelor și tămăduirea trupului de boală. Preoții se roagă cu voce tare de șapte ori.
Tot de atâtea ori ung cu untdelemn sfânt părțile însemnate ale trupului ca oamenii să se vindece de bolile trupești și sufletești. Partea văzută a Sfântului Maslu e legată de urmări, adică scăparea de problemele de sănătate și iertarea păcatelor pe care bolnavul ar fi uitat să le mărturisească la Sfânta Spovedanie.
Săvârşitorii Sfântului Maslu sunt preoţii, pentru că Sfântul Iacob zice: „să cheme preoţii Bisericii”. Concret, taina nu este întocmită de un singur preot, ci de mai mulți. Rânduiala Bisericii Ortodoxe spune că slujba se ține de şapte preoţi, însă o pot face şi 5, 3 sau 2 preoţi.
Taina Sfântului Maslu se face oricând este nevoie, însă în Săptămâna Patimilor există o altă rânduială. Potrivit doxologia.ro, slujba se oficiază de preoți în zilele de miercuri, joi și vineri, cea mai importantă fiind cea de miercuri.
Slujba din Marea Miercuri se realizează în amintirea ungerii Mântuitorului cu mir de către femeia cea păcătoasă, înainte de mântuitoarele Sale Pătimiri (XXVI Matei, 7-13). Momentul este cel mai solemn din Biserica Ortodoxă pentru că se oficiază de un sobor de preoți.
Sfântul Maslu de obște e dedicat pentru mai mulți bolnavi și numeroși credincioși care vor să participe. Tot în această zi se săvârșește și Sfântul Maslu solemn în Biserica Sfântului Mormânt, cu 7 mitropoliți, în frunte cu Patriarhul Ieusalimului, în prezența a zeci de mii de pelerini din toată lumea.
Mai mult decât atât, taina are loc și pe timp de secetă când preoții se adună în 7 rugăciuni speciale pentru a aduce ploaia. În mănăstiri, Sfântul Maslu se slujește inclusiv în zilele de hram, având alături numeroși credincioși care vin în pelerinaj cu acest prilej.