Life

Când se poate spăla, de fapt, între Crăciun și Revelion. Zilele în care poți să faci curat în casă

În ce momente ai voie să speli, în realitate, între Crăciun și Anul Nou. Perioada în care gospodinele pot face ordine în locuință.
26.12.2024 | 10:00
Cand se poate spala de fapt intre Craciun si Revelion Zilele in care poti sa faci curat in casa
În ce zile se spală între Crăciun și Revelion. Sursa foto: freepik.com. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Rânduielile bisericești spun când se poate spăla, de fapt, între Crăciun și Revelion. Zilele în care poți să faci curat în casă după Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Toată lumea trebuie să cunoască aceste informații.

Zilele în care este complet interzis să spălăm rufe

Ziua de Ajun poate fi considerată perfectă pentru spălat rufe și făcut curat în locuință pentru că nu este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. În schimb, de Crăciun, 25 decembrie, este strict interzis să băgăm rufe la mașina de spălat.

ADVERTISEMENT

Această zi nu este recomandată pentru activități de curățenie, ci mai degrabă pentru a o petrece alături de familie. A doua zi de Crăciun, 26 decembrie, păstrează aceeași importanță, ceea ce înseamnă că este complet interzis să curățăm haine.

Mai mult, gospodinele sunt îndemnate să evite activitățile casnice în această zi de mare sărbătoare. Restricția se păstrează și pentru 27 decembrie, când românii îl cinstesc pe Sfântul Ștefan. Mulți oameni își serbează onomastica la această dată din calendar.

ADVERTISEMENT

În ce zile se pot băga în mașina de spălat rufele murdare, între Nașterea Domnului și Anul Nou

Gospodinele din România trebuie să știe neapărat care sunt zilele în care pot băga rufele murdare la mașina de spălat rufe. Specialiștii transmit că este vorba de o perioadă destul de scurtă între Nașterea Domnului și Anul Nou.

Mai exact, femeile au la dispoziție numai câteva zile. După ce trec cele 3 zile de Crăciun oamenii pot curăța obiectele vestimentare care s-au adunat în coșul de rufe. Pe 25, 26 și 27 decembrie nu se spală niciodată.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că zilele ideale pentru a băga la spălat sunt după această perioadă. Începând cu data de 28 decembrie rufele murdare se pot curăța cu mare încredere, atât la manual, cât și în mașina de spălat rufe.

Următoarele zile aflate între Crăciun și Anul Nou, perfecte pentru a curăța hainele, sunt 29, 30 și 31 decembrie 2024. Așadar, gospodinele din România au la dispoziție 4 zile pentru această activitate casnică.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci în zilele de sărbătoare, ca să-ți meargă bine

Zilele de sărbătoare, cum ar fi Crăciunul, aduc numeroase tradiții pentru românii de pretutindeni. Pentru a le merge bine tot anul și pentru a avea noroc aceștia trebuie să ofere un cadou în ajunul Nașterii Domnului.

De asemenea, se spune că este bine ca locuința să fie împodobită cu crenguțe de vâsc, care aduc magie în casă. Planta, cunoscută și drept „crenguța de aur”, este văzută ca un simbol al curățeniei spirituale, al libertății și armoniei.

În plus, specialiștii spun că vâscul este un semn de bun augur al dragostei. Totodată, reprezintă un apărător și protector al casei și al familiei. Cei care își doresc sănătate trebuie să consume mere cu o zi înainte de Crăciun.

Mai mult decât atât, se crede că norocul vine în casa oamenilor și atunci când se varsă vin pe masă sau se răstoarnă cutia cu chibrituri. În seara de Ajun se spune că persoanele care matură pragul locuinței vor avea un mare noroc în anul ce urmează.

În dimineața primei zile de Crăciun, pe 25 decembrie, oamenii obișnuiesc să se spele pe față cu apa în care a fost pus un bănuț de argint. În felul acesta românii au posibilitatea de a respinge bolile care vin în anul următor.

Superstiții și obiceiuri în prima zi din noul an

Noul an aduce de fiecare dată superstiții și obiceiuri pe care românii le păstrează cu sfințenie încă din cele mai vechi timpuri. Data de 1 ianuarie este un prilej de sărbătoare, dar și de tradiții importante, cum ar fi faptul că se consumă pește sau icre.

Se spune că oamenii care mănâncă aceste produse se vor strecura în anul ce vine la fel de ușor ca peștele. În plus, vor avea parte de noroc. În prima zi din Anul Nou nu se fac cheltuieli și nu se aruncă nimic din casă, nici măcar gunoiul.

Cei care aruncă gunoiul își vor arunca și norocul. Totodată, oamenii ar fi bine să încheie anul pe zero, adică fără nicio datorie. În caz contrar, superstițiile arată că aceștia vor fi datori întreg anul ce vine. Românii care plâng pe 1 ianuarie vor avea un an cu evenimente triste.

De asemenea, o tradiţie populare spune că la miezul nopţii dintre ani uşa casei trebuie să fie deschisă, ca anul vechi să iasă și cel nou să intre. Nu se împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an și nu se oferă daruri, acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe.

O altă superstiţie întâlnită des în România spune că este bine să nu ieși din casă în prima zi din an, mai ales după ce ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să aibă platfus sau strabism şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion.

ADVERTISEMENT