Life

Când se poate spăla și se pot face treburi casnice în Săptămâna Luminată 2024. Doar în aceste zile ai voie, conform tradiției ortodoxe

Când ai voie să speli sau să faci treburi casnice în Săptămâna Luminată în 2024. Ce spune, de fapt, tradiția ortodoxă.
07.05.2024 | 17:17
Cand se poate spala si se pot face treburi casnice in Saptamana Luminata 2024 Doar in aceste zile ai voie conform traditiei ortodoxe
În ce zile din Săptămâna Luminată 2024 poți face treburi casnice. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Săptămâna Luminată începe imediat după Paște, iar credincioșii au de respectat, în continuare, anumite cutume. Perioada este considerată una cu adevărat special, astfel că există doar câteva zile în care oamenii au voie să spele sau să facă alte treburi casnice.

Când ai voie să speli în Săptămâna Luminată 2024

Săptămâna Luminată începe cu Lunea Albă, imediat după Paște. Mai este cunoscută sub numele de Octava de Paști sau Octava Luminată și este o perioadă foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni.

ADVERTISEMENT

În aceste zile, există anumite restricții, iar oamenii în continuare nu au voie să spele sau să facă treburi casnice. De pildă, în Marțea Albă, care în 2024 pică pe 7 mai, toate sarcinile de zi cu zi sunt interzise.

În Săptămâna Luminată, credincioșii nu trebuie să lucreze și le este interzis să coasă sau să se apuce de curățenie. Se spune chiar că femeile care fac asta, vor muri lovite de fulger.

ADVERTISEMENT

Conform Calendarului Ortodox, în perioada de după Paște se poate spăla sau se pot face alte treburi casnice doar în câteva zile. Este vorba despre miercuri, joi și sâmbătă.

O altă sărbătoare mare este prăznuită în această perioadă

Pe de altă parte, această perioadă are reguli și tradiții aparte. Zilele de miercuri și vineri sunt considerate de „harți”. Mai exact, credincioșii au voie să mănânce mâncare considerată de dulce.

ADVERTISEMENT

Joia poartă numele de „joia rea”, cunoscută pentru că este data în care se fac pomeni pentru morți. În vremurile vechi, erau cărate 44 de găleți de apă, de către o singură persoană. Erau aprinse 4 lumânări la cele 4 capete, iar apa era sfințită și se vărsa în fântâna din curte.

De asemenea, în Săptămâna Luminată, pe 10 mai 2024, este celebrată o altă sărbătoare mare. Este vorba despre Izvorul Tămăduirii, trecută cu cruce roșie în calendar. Aceasta amintește de una dintre minunile Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Săptămâna Luminată se încheie cu Duminica Tomii. În prima duminică de după Paște, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Apostolul Toma, unul dintre cei care au stat lângă Iisus.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat...
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat din România: Aveam nevoie de un şoc!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii