News

Când se pot vaccina cu Pfizer sau Moderna cei imunizați cu AstraZeneca. Anunțul CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis un comunicat în care specifică clar când se pot vaccina cu Pfizer sau Moderna cei imunizați cu AstraZeneca.
30.09.2021 | 14:45
Cand se pot vaccina cu Pfizer sau Moderna cei imunizati cu AstraZeneca Anuntul CNCAV
ADVERTISEMENT

Joi, 30 septembrie, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis un comunicat în care specifică clar când se pot vaccina cu Pfizer sau Moderna cei imunizați cu AstraZeneca.

CNCAV anunță când se pot vaccina cu Pfizer sau Moderna cei imunizați cu AstraZeneca

În România, celor vaccinați cu AstraZeneca li se permite ca la rapel să primească un vaccin pe bază de ARN Mesager. Acum, autoritățile vin cu precizări în ceea ce privește perioada de timp care trebuie să treacă de la doza I.

ADVERTISEMENT

Conform CNCAV, este permisă vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de AstraZeneca și care au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni.

Cetățenii trebuie să știe că dacă au trecut cele 90 de zile, adică 3 luni, nu mai este nevoie de recomandare medicală specială pentru a primi un alt tip de vaccin, în speță Pfizer sau Moderna.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în cazul persoanelor vaccinate cu prima doză de AstraZeneca, care se află în primele 3 luni de la administrarea acesteia, decizia de schimbare a tipului de vaccin, la doza 2, se va stabili în urma unei recomandări medicale, conform contraindicațiilor și precauțiilor din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP), anunță CNCAV în comunicat.

Un alt aspect important specificat în acest comunicat oficial este că, atunci când o persoană dezvoltă infecție Covid-19, după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, după vindecare, cu același tip de vaccin.

ADVERTISEMENT

În comunicatul de vineri, CNCAV reamintește oamenilor că ”vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

  • vaccinurile pot preveni apariția unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2;
  • vaccinurile reduc semnificativ riscul de boală severă și limitează răspândirea virusului;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de spitalizare;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de deces;
  • vaccinurile împreună cu măsurile de protecție non-farmaceutice sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei”.
ADVERTISEMENT

Câte persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca în România

Din 14 februarie 2021, data la care România a început administrarea serului Vaxzevria/AstraZeneca, un număr de 432.920 de persoane au primit cel puțin o doză.

În urma administrării acestui ser, au fost raportate 6.014 de reacții adverse – tip general, conform datelor prezentate de CNCAV.

ADVERTISEMENT