Restaurantele se vor redeschide cu o serie de reguli și restricții. Data avansată pentru redeschidere este 9 iulie, însă ordinul trebuie să primească un ultim accept din partea premierului Ludovic Orban. Deocamdată, ultimul termen avansat este 15 iulie.
După redeschidere, clienților le va fi permis să meargă doar pe anumite benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanța de 2 metri unii de alții la mesele vecine, iar solnițele, meniurile și olivierele vor putea fi transferate la o altă masă doar după ce vor fi dezinfectate, anunță Profit.ro.
Reprezentanții proprietarilor de restaurante și guvernanții au decis să formeze o comisie comună care să stabilească reguli de redeschidere a spațiilor interioare, pe lângă terasele deja deschise. Clienții vor putea merge doar pe benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanța de doi metri unii de alții.
La intrarea în restaurant va fi un “triaj observațional” al clienților, urmând să le fie interzis accesul acelora care dau semne că ar avea infecții respiratorii. Restaurantele vor organiza “circuite cu sens unic” ce trebuie parcurse de clienți, astfel încât să se minimizeze contactele între ei, de exemplu spre și dinspre toaletă.
Unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință. Va fi interzis consumul de produse stând în picioare, cu excepția meselor dedicate acestui tip de servire, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul restaurantului.
În unitățile cu plata la casa de marcat vor fi instalate panouri de protecție din plexiglas și va fi încurajată plata cu cardul, fie la masă, fie către personalul de servire. Este stabilit un număr de maximum șase clienți care pot sta la o masă, față de patru la terase, excepția de la regulă fiind membri familiei.
În funcție de amplasarea meselor se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unității. Acest număr se va afișa vizibil, la intrare. Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosire.
Această măsură este pentru a se evita aglomerările la intrarea în unitate și facilitarea anchetei epidemiologice în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului.
Personalul va purta mască și își va dezinfecta mâinile înainte de serviciu.