News

Când se redeschid şcolile? Ministrul Sănătăţii, anunţ despre data la care elevii se întorc la cursuri

21.04.2020 | 21:08
Cand se redeschid scolile Ministrul Sanatatii anunt despre data la care elevii se intorc la cursuri
ADVERTISEMENT

Începând cu 15 mai, data la care va expira decretul de prelungire a stării de urgență, o parte dintre măsurile de distanțare socială impuse pentru stoparea răspândirii noului tip de coronavirus pe teritoriul țării ar urma să fie relaxate. În acest context, Guvernul ia în calcul redeschiderea școlilor până cel târziu în prima parte a lunii iunie.

Ministrul Sănătății a anunțat redeschiderea școlilor. Cum vor fi echipați elevii și profesorii

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu acordat recent, precizând că toate sălile de curs trebuie să fie dezinfectate în prealabil. Totodată, elevii și profesorii vor învăța în schimburi și vor avea obligația să poarte echipamente de protecție.

ADVERTISEMENT

Spre sfârșitul lunii mai, poate la începutul lui iunie, să ne gândim și la partea școlară, dar să ne gândim, totuși, cu niște precauții, și cu niște proceduri: în ce măsură vor veni, câte schimburi vor fi la școală, unde se vor intersecta copiii, există biocide, există niște măști”, a declarat oficialul pentru Pro TV.

Rămâne de văzut, însă, în ce măsură poate fi aplicat un astfel de scenariu în toate unitățile de învățământ din țară, în condițiile în care mulți dintre profesorii și elevii din mediul rural fac naveta. Totodată, orarul mijloacelor de transport nu poate coincide cu cel al cursurilor, situație care poate pune în pericol teoria ministrului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul Educației despre redeschiderea școlilor și examenele de Evaluare și Bacalaureat

Posibilitatea ca școlile să fie redeschise în perioada următoare a fost confirmată și de ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unei declarații de presă susținute marți. Potrivit acesteia, sunt luate în calcul mai multe scenarii, dar decizia finală va fi luată în momentul în care Grupul de Comunicare Strategică va confirma că sănătatea elevilor nu este pusă în pericol. În ceea ce privește examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, acestea ar putea să aibă loc în luna iulie.

Specialiștii au evaluat mai multe scenarii care țin seama de situația îmbolnăvirii cetățenilor cu coronavirus. Așteptăm să vedem care sunt deciziile Comitetului pentru situații speciale de urgență și, în funcție de ce ni se comunică, vom face publice scenariile. Preconizăm să începem cursurile în momentul în care se încheie starea de urgență.

ADVERTISEMENT

Așteptăm să vedem dacă acel moment este unul prielnic astfel încât sănătatea copiilor să nu fie pusă în pericol. Nu putem avansa o dată, dar în momentul în care Comitetul pentru situații speciale de urgență ne comunică faptul că nu este niciun pericol ca elevii să se îmbolnăvească, atunci vom începe cursurile. Preconizăm pentru luna iulie atât examenul de evaluare națională, cât și examenul de bacalaureat.

Nu vorbim de o amânare, ci vorbim de un calendar care să nu afecteze în niciun fel situația elevilor care sunt puși în fața unor examene naționale. Materia pentru examenul de bacalaureat și pentru evaluarea națională este cea realizată până la finalul semestrului I.

ADVERTISEMENT

În orice situație, în orice scenariu, anul școlar se încheie. În toate statele europene, anul școlar se va încheia mai târziu”, a declarat ministrul Educației.

 

ADVERTISEMENT