News

Când se redeschid universitățile în România. Anunțul de ultimă oră al autorităților

14.01.2021 | 17:52
Cand se redeschid universitatile in Romania Anuntul de ultima ora al autoritatilor
ADVERTISEMENT

Când se redeschid universitățile în România? Iată o întrebare la care autoritățile, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, au oferit joi, 14 ianuarie, un răspuns.

Șeful statului a anunțat joi că, începând cu data de 8 februarie, majoritatea școlilor din România se vor redeschide. În ceea ce privește mediul universitar, decizia redeschiderii va fi luată la nivelul fiecărei universități.

ADVERTISEMENT

Iohannis a mai subliniat că cei din învățământul superior se pot alinia scenariului anunțat pentru sistemul preuniversitar.

Când se redeschid universitățile în România

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la finalul unei ședințe de la Palatul Cotroceni cu miniștrii Sănătății și ai Educației și cu șeful DSU, că din 8 februarie majoritatea școlilor se vor deschide.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește universitățile, decizia redeschiderii cursurilor va rămâne la latitudinea fiecărei instituții în parte, însă conducătorii acestora pot merge pe scenariul din zona preuniversitară.

”Având în vedere că fiecare are universitate specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, dar sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul. 

ADVERTISEMENT

Toate aceste lucruri devin realitate dacă situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Toate celelalte măsuri rămân în vigoare, se schimbă doar evaluarea pentru școli”, a spus Klaus Iohannis.

Când se va lua decizia finală privind redeschiderea școlilor

Președintele statului a precizat că o decizie finală privind prezența fizică la școală va fi luată în 2 februarie. De asemenea, se revine la sistemul descentralizat care ține seama de evoluţia pandemiei în fiecare localitate.

ADVERTISEMENT

”Am avut o discuție foarte importantă. Am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul 2, adică după vacanța de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide.

Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Majoritatea școlilor de redeschid. Se revine practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.

În 2 februarie vom face o re-evaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată la acea dată”, a mai anunțat Klaus Iohannis în declarația de presă făcută joi, 14 ianuarie, la Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT