News

Când se reiau examenele pentru școala de șoferi și ce măsuri de siguranță vor fi implementate

13.05.2020 | 16:07
Cand se reiau examenele pentru scoala de soferi si ce masuri de siguranta vor fi implementate
Când se reiau examenele pentru școala de șoferi
ADVERTISEMENT

Florin Catană, directorul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, le-a explicat șoferilor că au la dispoziție 90 de zile să-și reînnoiască carnetul, dacă acesta a expirat. În același timp, Catană a vorbit despre măsurile care vor fi luate de școlile de șoferi în timpul instructajului și examinării.

Când se vor relua examenele pentru școala de șoferi și ce măsuri de siguranță vor fi luate

Zeci de mii de oameni așteaptă să susțină examenul pentru a obține carnetul de șofer, însă vor avea loc mai multe schimbări menite să asigure protecția tuturor celor implicați în procesul de examinare. În primul rând, anunță Catană, vor fi reluate examinările practice, pe autoturism, cu cei care au trecut deja testul teoretic.

ADVERTISEMENT

Când contextul epidemiologic o va permite, vor fi reluate și testele teoretice pentru ceilalți doritori, însă nu mai devreme de 1 iunie. Până atunci tuturor șoferilor în devenire le este recomandat să ia lecții de șofat, clasicele „ore” menite să le readucă aminte de condus.

„Avem pregătite mai multe măsuri de securitate. Toți vor purta mereu mască pe durata examenului în autovehicul, iar instructajul se va face în două serii pentru a reduce numărul participanților. Totul va fi în aer liber și vor sta la distanță.

ADVERTISEMENT

Rugăm pe cei care îi însoțesc pe candidați să nu vină. Nu putem lua în calcul un separator de plexiglas în mașină, ar afecta condițiile de siguranță rutieră. Examinatorul nu ar avea cum să fie separat de candidat de un perete de plastic, el trebuie să intervină.

Mai mult, avem și martorul din mașină. Nu pot obliga școlile de șoferi să facă investiții majore care nu previn 100%. Nici în Europa nu s-au găsit situații miraculoase care să asigure 100% siguranța tuturor din mașină. Nu vom programa persoanele aflate pe lista celor izolate sau carantinate.

ADVERTISEMENT

Vom porni proba practică, apoi examinarea pe sală. Trebuie să-i lăsăm pe candidați să se pregătească până în iunie, să ia câteva ore pentru a vedea ce capacitate de pregătire au”, a explicat Catană, la Digi 24.

Românii au 90 de zile la dispoziție pentru a prelungi actele expirate în starea de urgență

Totodată, șeful DRPCIV a explicat în ce condiții se va relua înmatricularea și reînnoirea actelor expirate în perioada stării de urgență, cum ar fi carnetul de șofer.

ADVERTISEMENT

Creștem capacitatea din 15 mai la înmatriculări, dar se va face doar prin programare online. Vom ajunge la capacitate maximă în 10 zile, se va prelungi contractul de lucru. Îi anunț pe cei cărora le-au expirat documentele, au la dispoziție 90 de zile să le reînnoiască, nu e nevoie să vină în 15 mai toți. Se poate circula cu carnetul de șofer expirat timp de 90 de zile după 15 mai”, a concluzionat directorul.

ADVERTISEMENT
Tags: