Life

Când se sărbătorește Ziua Morților sau Luminația în 2022. Ce tradiții și obiceiuri se respectă

Când se sărbătorește Ziua Morților sau Luminația în 2022 și care sunt tradițiile și obiceiurile respectate de credincioși.
29.10.2022 | 13:18
Cand se sarbatoreste Ziua Mortilor sau Luminatia in 2022 Ce traditii si obiceiuri se respecta
Când se sărbătorește Ziua Morților sau Luminația. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ziua Morților, cunoscută și sub denumirea de Luminația, se sărbătorește pe 2 noiembrie 2022 în Banat, Transilvania și Maramureș. Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii în această zi?

Ce semnifică Ziua Morților sau Luminația, sărbătorită pe 2 noiembrie

Ziua Morților se sărbătorește cu câteva zile înainte de Moșii de toamnă, care au loc sâmbătă, 5 noiembrie, potrivit calendarului ortodox.

ADVERTISEMENT

Luminația este o sărbătoare romano-catolică și a devenit populară în rândul credincioșilor din perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Era sărbătorită de către credincioșii din această zonă. A fost preluată apoi și din cei din Banat și Maramureș.

Ziua de 1 noiembrie era trecută în calendarul romano-catolic ca Ziua Tuturor Sfinților. Pe 2 noiembrie erau pomeniți cei trecuți la cele veșnice.

ADVERTISEMENT

Acum, pomenirea sufletelor celor trecuți în neființă se face în seara de 1 noiembrie.

Ziua Morților a fost preluată și de ortodocși, care au făcut unele adaptări regionale, dar și de către luterani, calvini și unitarieni. Luminația se sărbătorește acum în Transilvania, Banat și Maramureș, indiferent de religie.

Conform credinței populare, în noaptea de 1 noiembrie se deschid porțile dintre lumea celor vii și a celor morți, iar sufletele adormiților se întorc în lumea celor vii.

ADVERTISEMENT

În seara de 1 noiembrie, preotul vine în cimitir pentru a ține slujba de pomenire.

Înainte de slujbă, credincioșii au grijă să curețe mormintele celor dragi trecuți la cele veșnice și le împodobesc cu flori, mai ales cu crizanteme și coronițe de brad. Aceștia așază lumânări pe morminte pentru a le lumina calea celor adormiți.

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Ziua Morților

De Ziua Morților, credincioșii respectă anumite tradiții în funcție de zona în care locuiesc. În seara de 1 noiembrie, aceștia dau de pomană mâncare caldă.

ADVERTISEMENT

Se spune că nu este bine să se dea de pomană alcool înaintea unei mese calde, potrivit tradiției.

În anumite zone din Ardeal, oamenii le împart copiilor pateuri sau dulciuri.

De asemenea, tot în seara de 1 noiembrie nu este bine să vină la mormântul celui drag cineva cu care acesta s-a certat în timpul vieții.

Pe 2 noiembrie, atunci când este sărbătoarea propriu-zisă, credincioșii nu trebuie să muncească și să spele haine.

În plus, credincioșii nu trebuie să fie supărați sau să se plângă deoarece celor trecuți în neființă nu le place să-i vadă suferind pe cei dragi.

ADVERTISEMENT