Life

Când se spală după Paște. Zilele în care nu poți face treburi casnice

Când se pot băga haine la spălat după Paște. Momentele în care gospodinele nu pot face curățenie prin locuință și curte.
16.04.2023 | 20:49
Cand se spala dupa Paste Zilele in care nu poti face treburi casnice
Când se pot băga haine la spălat după Paște. Momentele în care gospodinele nu pot face curățenie prin locuință și curte. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Când se spală, de fapt, după Învierea Domnului. Zilele în care nu poți face treburi casnice, conform tradițiilor românești care spun că Săptămâna Luminată este o perioadă cu totul specială pentru creștinii ortodocși.

Când se pot băga haine la spălat după Paște. Momentele în care gospodinele nu pot face curățenie prin locuință și curte

FANATIK îți spune în rândurile de mai jos când se pot băga haine la spălat după Paște. Momentele în care gospodinele nu pot face curățenie prin locuință și curte în Săptămâna Luminată care are loc din 17 până pe 23 aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Potrivit crestinortodox.ro, zilele de luni și marți sunt considerate o continuare a Învierii Domnului. Acestea sunt trecute în calendar cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că femeile nu au voie să curețe obiecte vestimentare.

Vineri, 21 aprilie, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, tot cu cruce roșie. Concret, nici în această zi de mare praznic nu se spală și nu se fac treburi în gospodărie. Așadar, mai rămân doar două zile pentru aceste lucruri.

ADVERTISEMENT

În săptămâna care urmează după Paște nu este păcat să se curețe haine în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă. De asemenea, în primele două credincioșii de pretutindeni au dezlegare la pește. Până la Rusalii nu se fac mătănii, ci numai închinăciuni.

Ce semnificație au zilele din Săptămâna Luminată

Zilele din Săptămâna Luminată au o semnificație aparte. Prima, 17 aprilie 2023, este cunoscută de oameni ca făcând parte din Sfintele Paști. Tot în această zi de mare sărbătoare creștinii ortodocși cinstesc Darul Învierii.

ADVERTISEMENT

A doua zi poartă numele de Marțea Albă și este declarată zi nelucrătoare, în timp ce miercurea este recunoscută drept Sfânta Miercurie și reprezintă momentul în care bărbații pot munci la câmp. Joia poartă numele de Joia Verde sau Joia Rea.

Oamenii știu că în această zi se cinstesc holdele și grădinile. Se spune că cine muncește va aduce ghinion în casă. În plus, în unele zone se practică ritualul morților, adică se cară 44 de găleți cu apă, se aprind două lumânări și apa sfințită la Biserică se va vărsa apoi în fântâna din curte.

ADVERTISEMENT

Vineri este numită Vinerea scumpă sau Fântânița pentru că este adresată sfințirii acestor locuri de băut apă. O veche legendă ne amintește că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă numai în această zi din an. Apa sa era dătătoare de viață.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Așa arată baza de pregătire a României la EURO 2024
Așa arată baza de pregătire a României la EURO 2024
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Florin Răducioiu se întrece în declarații de dragoste pentru iubita lui. A uitat...
Florin Răducioiu se întrece în declarații de dragoste pentru iubita lui. A uitat de divorț și și-a găsit fericirea la 53 de ani
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUTIN CUTREMURĂ întreaga planetă! Decizia ISTORICĂ a fost luată personal
PUTIN CUTREMURĂ întreaga planetă! Decizia ISTORICĂ a fost luată personal
Gabriela Cristea, taxată de fani pentru bradul de Crăciun ciudat
Gabriela Cristea, taxată de fani pentru bradul de Crăciun ciudat
Vești teribile despre Saveta Bogdan. A ajuns de urgență la spital, cu hemoragie....
Vești teribile despre Saveta Bogdan. A ajuns de urgență la spital, cu hemoragie. Medicii au operat-o!
Drama care i-a marcat viața Adelinei Pestrițu. Merge la psiholog: „Ziua eram la...
Drama care i-a marcat viața Adelinei Pestrițu. Merge la psiholog: „Ziua eram la înmormântare și seara la emisiune. Pe interior eram dărâmată...” / EXCLUSIV
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română