Life

Când se spală după Paște. Zilele în care nu poți face treburi casnice

Când se pot băga haine la spălat după Paște. Momentele în care gospodinele nu pot face curățenie prin locuință și curte.
16.04.2023 | 20:49
Cand se spala dupa Paste Zilele in care nu poti face treburi casnice
Când se pot băga haine la spălat după Paște. Momentele în care gospodinele nu pot face curățenie prin locuință și curte. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Când se spală, de fapt, după Învierea Domnului. Zilele în care nu poți face treburi casnice, conform tradițiilor românești care spun că Săptămâna Luminată este o perioadă cu totul specială pentru creștinii ortodocși.

Când se pot băga haine la spălat după Paște. Momentele în care gospodinele nu pot face curățenie prin locuință și curte

FANATIK îți spune în rândurile de mai jos când se pot băga haine la spălat după Paște. Momentele în care gospodinele nu pot face curățenie prin locuință și curte în Săptămâna Luminată care are loc din 17 până pe 23 aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Potrivit crestinortodox.ro, zilele de luni și marți sunt considerate o continuare a Învierii Domnului. Acestea sunt trecute în calendar cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că femeile nu au voie să curețe obiecte vestimentare.

Vineri, 21 aprilie, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, tot cu cruce roșie. Concret, nici în această zi de mare praznic nu se spală și nu se fac treburi în gospodărie. Așadar, mai rămân doar două zile pentru aceste lucruri.

ADVERTISEMENT

În săptămâna care urmează după Paște nu este păcat să se curețe haine în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă. De asemenea, în primele două credincioșii de pretutindeni au dezlegare la pește. Până la Rusalii nu se fac mătănii, ci numai închinăciuni.

Ce semnificație au zilele din Săptămâna Luminată

Zilele din Săptămâna Luminată au o semnificație aparte. Prima, 17 aprilie 2023, este cunoscută de oameni ca făcând parte din Sfintele Paști. Tot în această zi de mare sărbătoare creștinii ortodocși cinstesc Darul Învierii.

ADVERTISEMENT

A doua zi poartă numele de Marțea Albă și este declarată zi nelucrătoare, în timp ce miercurea este recunoscută drept Sfânta Miercurie și reprezintă momentul în care bărbații pot munci la câmp. Joia poartă numele de Joia Verde sau Joia Rea.

ADVERTISEMENT

Oamenii știu că în această zi se cinstesc holdele și grădinile. Se spune că cine muncește va aduce ghinion în casă. În plus, în unele zone se practică ritualul morților, adică se cară 44 de găleți cu apă, se aprind două lumânări și apa sfințită la Biserică se va vărsa apoi în fântâna din curte.

Vineri este numită Vinerea scumpă sau Fântânița pentru că este adresată sfințirii acestor locuri de băut apă. O veche legendă ne amintește că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă numai în această zi din an. Apa sa era dătătoare de viață.