Locuința este oaza de relaxare a fiecărei persoane, iar curățenia este esențială. De obicei, cel care dă cele mai mult bătăi de cap tuturor este praful. Iată când și cât de des ar trebui să fie șters, de fapt.
Praful este nelipsit din locuință, oricât de mult ai face curat. Acesta trebuie șters aproape zilnic, mai ales dacă se depune pe suprafețele unde este vizibil. Praful nu trebuie îndepărtat doar din considerente estetice, ci și din considerente legate de igienă.
Praful are în componența sa piele moartă, fibre textile, dar și alte microorganisme. De obicei, magnet pentru praf sunt electrocasnicele, dar și piesele de mobilier. Praful nu lipsește nici de pe podea și nici de pe alte suprafețe din casă.
Chiar dacă poate părea o muncă în zadar, este recomandat ca praful să fie șters cât de des posibil. Nu doar că te poate deranja vizual, dar îți poate afecta și starea de sănătate.
Prezența prafului în casă este asociată cu dezvoltarea unor alergii sau iritații la nivelul ochilor și gâtului. Dacă nu este șters la timp, acesta poate cauza probleme respiratorii sau poate accentua simptomele de astm, acolo unde acesta există.
Pentru a sta departe de astfel de probleme, trebuie să îți faci un obicei din a șterge praful. Totuși, înainte de a trece la treabă, este important să știi unde detaliu esențial. Și anume, dacă praful se șterge înainte sau după ce ai dat cu aspiratorul.
Inițial, poate ai impresia că acest detaliu nu contează și că important este să faci curat. Ei bine, ordinea corectă a acestor pași îți va fi benefică și te va scăpa de o muncă dublă, inutilă.
Experții în curățenie recomandă să ștergi praful după ce ai aspirat. În timpul aspirării, unele particule de praf se ridică în aer și se pot depune pe diverse suprafețe din casă.
Dacă alegi să ștergi praful după ce ai aspirat, curățenia va fi mult mai eficientă. Mai exact, vei curăța de praf și suprafețele pe care acesta s-ar fi putut depune în timpul aspirării.
Desigur, există și persoane care preferă să șteargă praful înainte de a da cu aspiratorul. Nu este nimic greșit în această tehnică, doar că, la final, curățenia nu va fi deloc una eficientă. Din contră, pe suprafețele care au fost curățate deja se va depune din nou praful. Inclusiv aspiratorul poate elibera praf în aer din cauză că nu este complet etanș.