News

Când se trece la ora de vară în 2022. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3 devine ora 4

Când se schimbă ora de vară în 2022. În weekend, ora 3 devine ora 4 și România va lăsa în spate ora de iarnă. Va fi o oră în minus de dormit pentru toată lumea
26.03.2022 | 09:00
Cand se trece la ora de vara in 2022 In noaptea de sambata spre duminica ora 3 devine ora 4
Când se trece la ora de vară în 2022. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În weekend, România trece în mod oficial la ora de vară. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică întreaga țară va dormi cu o oră mai puțin, ora 3 devenind ora 4.

Când se schimbă ora de vară în 2022

În noaptea de 26 spre 27 martie trecem la ora de vară. Weekendul trecut ne-a adus echinocțiul de primăvară, adică debutul primăverii astronomice. Mai mult decât atât, duminică, 27 martie, va fi cea mai scurtă zi din an, aceasta urmând să aibă 23 de ore.

ADVERTISEMENT

De remarcat că ora de vară se va încheia pe 30 octombrie, când vom trece la cea de iarnă. Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu anul trecut.

De altfel, statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent la ora de vară sau ora de iarnă. Din cauza pandemiei de coronavirus, discuția nu a fost însă concretizată.

ADVERTISEMENT

De remarcat că ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, trecerea la ora de vară a fost făcută la data de 28 martie. Pe de altă parte, trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.

Interesant este că trecerea la ora de vară poate avea efecte nocive asupra sănătății organismului uman. Această măsură are un impact serios și poate pune sănătatea în pericol. Cel puțin, așa avertizează medicii.

ADVERTISEMENT

Ora 3 devine ora 4 în noaptea de sâmbătă spre duminică

Ritmul circadian care reglează ciclurile de somn se dereglează o dată cu trecerea la ora de vară, iar multe dintre persoane pot adormi mai greu seara și se pot trezi chiar mai obosite.

Nu se opresc aici lucrurile negative. Unele persoane se pot simți obosite și instabile emoțional. De asemenea, pot apărea probleme de concentrare sau tulburări de memorie.

Atenție și pentru cei care se cunosc cu antecedente medicale. Trecerea la noua oră crește și riscul de accident vascular cerebral, dar și riscul unui atac de cord. Nu în ultimul rând este afectată sănătatea mintală

Potrivit unui sondaj UE, realizat pe un eșantion de 4,6 milioane de oameni, se arată că mai toți au resimțit un disconfort fizic și psihic din cauza schimbării orei. Mai exact, cei intervievați au explicat că au avut dificultăți în a adormi sau au avut insomnii.

Aproape 40% dintre cei care au participat la sondaj au spus că după schimbarea orei s-au confruntat cu probleme de concentrare. O treime din respondenți au acuzat stări de irascibilitate și oboseală.

Vă readucem aminte că, inițial, ideea acestei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii să se poată folosi mai mult de lumina solară, practic de cea naturală.

Doar că, această metodă a devenit încet, dar sigur depășită și chiar periculoasă pentru sănătatea oamenilor.

ADVERTISEMENT
Tags: