News

Când se va prezenta Sorin Oprescu în fața judecătorilor din România. Fostul primar al Bucureștiului e liber în Grecia

Sorin Oprescu trebuie să se prezinte în fața judecătorilor de la Înalta Curte pe 10 ianuarie 2023, însă cel mai probabil o va face prin videoconferință.
20.10.2022 | 09:55
Cand se va prezenta Sorin Oprescu in fata judecatorilor din Romania Fostul primar al Bucurestiului e liber in Grecia
Sorin Oprescu va discuta în 10 ianuarie cu judecătorii români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oprescu își va susține atunci recursul în casație pe care l-a formulat împotriva deciziei de condamnare la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită. Judecătorii au admis în principiu calea extraordinară de atac formulată de avocații fostului primar al Capitalei.

Sorin Oprescu va intra prin videoconferință la Înalta Curte în ianuarie 2023

E vorba de o etapă preliminară a recursului în casație care arată că magistrații au examinat motivele contestației și au decis că demersul a fost întocmit legal.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ziare.com, instanța a fixat primul termen pentru data de 10 ianuarie 2023. De asemenea, în această etapă preliminară judecătorii au considerat că nu sunt motive întemeiate pentru a suspenda executarea pedepselor pronunțate definitiv în dosar.

Dacă ar fi făcut acest lucru, Sorin Oprescu era liber să se întoarcă din Grecia, iar Romeo Albu și Bogdan Cornel Popa din Italia. Cu toate acestea, menționează sursa citată, sunt șanse nule ca România să obțină vreodată repatrierea, în condițiile în care instanțele din țările respective au refuzat extrădarea.

ADVERTISEMENT

Într-o situație similară se află Alina Bica, Șerban Pop, Drașos Săvulescu sau Daniel Dragomir, toți fiind rezidenți în Italia. Totodată, prin această decizie a fost respinsă solicitarea iubitei lui Oprescu, Elena Nica, de ridicare a măsurii de confiscare extinsă instituită asupra bunurilor pe care femeia le deține împreună cu Sorin Oprescu.

Respinge, ca inadmisibilă, cererea de recurs în casaţie formulată de persoana interesată Nica Adriana-Elena împotriva deciziei penale nr. 575/A din data de 13 mai 2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală. Obligă recurenta persoană interesată la plata sumei de 100 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

ADVERTISEMENT

Admite, în principiu, cererile de recurs în casație formulate de inculpaţii Albu Romeo, Popa Bogdan Cornel, Niţă Ion, Şupeală Florin, Oprescu Sorin-Mircea şi Bengalici Claudiu împotriva aceleiaşi decizii penale, numai sub aspectul cazurilor de recurs în casaţie prev. de art. 438 alin. (1) pct. 7 şi 12 Cod procedură penală.Trimite cauza Completului 10, în compunere de 3 judecători.

Acordă termen la data de 10 ianuarie 2023, Sala Secţiilor Unite, completul C10, cu citarea recurenţilor inculpaţi şi asigurarea apărării acestora (apărător ales şi din oficiu).Respinge cererile de suspendare a executării deciziei recurate formulate de recurenţii inculpaţi Albu Romeo şi Popa Bogdan Cornel. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 18 octombrie 2022”, este menționat în minuta instanței.

ADVERTISEMENT

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare în 13 mai 2022, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Oprescu e acuzat că a primit în 2015, la locuința sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor, bani proveniți din acte de corupție.

ADVERTISEMENT