News

Când se va schimba premierul în România. Tensiuni pe împărțirea ministerelor între PSD și PNL

Anul 2023 se anunță unul extrem de agitat pe scena politică din România. Între PSD și PNL sunt tensiuni deja înainte de rotativa guvernamentală. Când se schimbă premierul.
13.01.2023 | 09:16
Cand se va schimba premierul in Romania Tensiuni pe impartirea ministerelor intre PSD si PNL
Tensiuni între PSD și PNL înainte de rotativa guvernamentală. Când se schimbă premierul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În mai puțin de jumătate de an, conform protocolului din coaliție, România va avea un alt premier. Nicolae Ciucă ar urma, teoretic, să-i lase locul la Palatul Victoria lui Marcel Ciolacu.

Tensiuni între PSD și PNL înainte de rotativa guvernamentală. Când se schimbă premierul

Încă de la finalul anului trecut, șeful în exercițiu al Guvernului, Nicolae Ciucă, declara că la finalul lunii mai 2023 se va face rotația premierilor cu PSD, așa cum s-a agreat în protocolul coaliției.

ADVERTISEMENT

”În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit coaliția, am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai și se va face rotirea așa cum am agreat”, a afirmat Ciucă, pe 29 decembrie 2022.

Se pare că în realitate lucrurile sunt mult mai complicate. Cele două mari partide aflate la guvernare ar fi de acord cu ”rotativa”, însă ar avea dispute când vine vorba de împărțirea ministerelor.

ADVERTISEMENT

Surse politice citate de Antena 3 spun că premierul Nicolae Ciucă pare hotărât să nu accepte o renegociere a protocolului convenit în momentul în care s-a format coaliția.

Pe de altă parte, social-democrații nu ar dori să renunțe la Ministerul Transporturilor și își doresc renegocierea protocolului cu liberalii.

ADVERTISEMENT

În mai, premierul Nicolae Ciucă își dă demisia, iar Marcel Ciolacu devine premier

Protocolul semnat de PSD și PNL la formarea actualei coaliții spune clar că, în luna mai, premierul Nicolae Ciucă își dă demisia, iar Marcel Ciolacu devine premier.

Tot din primăvară, un post de vicepremier și Secretariatul General al Guvernului trec la PNL, în timp ce PSD primește cancelaria prim-ministrului.

ADVERTISEMENT

Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR, mai prevede că la rotație se vor schimba și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.

Potrivit sursei citate, o variantă nou apărută este aceea să se modifice protocolul și să schimbe doar Finanțele cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Liderul PNL vrea să obțină Finanțele. Pe de altă parte, PSD vrea la schimb Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Social-democrații nu ar fi interesați de Justiție și nici nu vor să lase la PNL ambele ministere cu bani.

Cert este că până în prezent doar schimbarea premierului pare a fi agreată de ambele formațiuni. Pe celelalte aspecte se negociază dur.

ADVERTISEMENT