News

Când se va termina pandemia? OMS a dezvăluit care este momentul cheie

Când se va termina pandemia? OMS a dezvăluit care este momentul în care putem spune că am scăpat de restricții.
29.05.2021 | 00:06
Cand se va termina pandemia OMS a dezvaluit care este momentul cheie
ADVERTISEMENT

Hans Kluge, Directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că sfârșitul pandemiei nu va veni decât atunci când 70% din populația planetei va fi vaccinată.

Totodată, el s-a arătat îngrijorat de contagiozitatea mult mai ridicată a noilor tulpini ale virusului, în special varianta indiană a Covid-19.

ADVERTISEMENT

Când se va termina pandemia? OMS a dezvăluit care este momentul cheie

Hans Kluge a precizat și că ritmul actual al vaccinării este unul destul de lent. „Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%”, a precizat acesta, potrivit Digi24. El a adăugat și că ritmul actual al imunizării este „încă prea lent.”

„Ştim, de exemplu, că varianta B.1.617 (varianta indiană) este mai contagioasă decât varianta B.117 (varianta britanică), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă,” a spus el. Totuși, a menționat că vaccinurile s-au dovedit eficiente impotriva mutațiilor descoperite până acum.

ADVERTISEMENT

Directorul Regional al OMS a explicat că pandemia a durat „mai mult timp decât ne aşteptam.” El a subliniat că vaccinarea este esențială pentru revenirea la normalitate.

Timpul, esențial în pandemie

„În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială,” a spus el, menționând și că am pierdut timp prețios în debutul crizei sanitare.

ADVERTISEMENT

„Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios”, a subliniat medicul belgian.

„Timpul joacă împotriva noastră (…) Trebuie să accelerăm (campania de vaccinare – n.r.), trebuie să creştem numărul de vaccinuri,” a repetat el.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea în Europa și România

Pe întreg continentul, în cele 53 de teritorii, doar 26% din oameni au primit prima doză a unui vaccin anti-Covid-19. În țările care aparțin Uniunii Europene, procentul oamenilor care s-au vaccinat cu cel puțin o doză este de 36,6% . Doar 16,9% dintre oamenii care trăiesc în UE au primit ambele doze de ser.

Nici în România lucrurile nu stau mai bine. Chiar dacă trendul infectărilor este descenedent, campania de vaccinare merge destul de lent. Autoritățile estimează că vom atinge  procentul 70% abia în toamnă. Până acum au fost administrate 7.663.368 de doze de vaccin. Au fost imunizați un total de 4.257.317 de oameni, 851.266 de persoane cu prima doză și 3.406.051 de persoane cu ambele doze.

ADVERTISEMENT