News

Când se va termina războiul din Ucraina. Ce susține un expert militar care a lucrat în ministerul de externe

Expertul militar Hari Bucur-Marcu vine cu o serie de argumente atunci când analizează războiul din Ucraina, în care vede armata rusă în rolul perdantului.
03.04.2022 | 21:17
Cand se va termina razboiul din Ucraina Ce sustine un expert militar care a lucrat in ministerul de externe
Hari Bucur-Marcu a fost consilier al Ministerului de Externe pentru înfiinţarea Centrului de Reconstrucţie Post-Conflict şi coordonator academic al Centrului de Studii NATO din Bucureşti
ADVERTISEMENT

Expertul militar Hari Bucur-Marcu a comentat într-o amplă analiză conflictul din Ucraina, țară în care armata rusă a intrat pe 24 februarie. Potrivit acestuia, soarta războiului ține și de factorii declanșatori, dar și de rezistența beligeranților la realitatea din teren și la neprevăzut.

”Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este neprovocat, nejustificat şi ilegal”

Acest război nu poate avea loc decât dacă la Kremlin, dar şi în Armata Rusiei se află doar iraţionali şi nu ar fi trebuit să aibă loc în lumea civilizată pentru că e neprovocat, nejustificat şi ilegal deoarece este un război de agresiune, ceea ce constituie cea mai gravă infracţiune din dreptul internaţional”, a opinat Bucur-Marcu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

”Principiul confirmat istoric, dar şi în arta militară, conform căruia niciun general nu porneşte un război, chiar şi unul neprovocat, nejustificat şi ilegal, decât dacă are convingerea intimă că îl va câştiga. Aşa că doar un iraţional ar porni un război doar ca să îl piardă, să fie învins.

De aceea, acest război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este nu numai neprovocat, nejustificat şi ilegal, dar este şi iraţional. Şi mai este şi barbar, adică cu totul în afara civilizaţie mondiale, de tip occidental, în care trăim noi astăzi”, a dezvăluit expertul militar.

ADVERTISEMENT

De ce Rusia are toate șansele să piardă războiul din Ucraina

Potrivit lui Hari Bucur-Marcu, Rusia are toate șansele să piardă acest război declanșat de regimul de la Moscova. Concluzia lui Bucur-Marcu vine după ce analistul a cercetat datele făcute publice, despre concentrarea de forţe, despre exerciţiile de ridicare a capacităţii de luptă, din Rusia şi Belarus, precum şi din aluziile transparente şi insistente că Rusia este o mare putere nucleară.

Bucur-Marcu susţine că nimeni nu se aştepta la exemplul pe care l-a dat preşedintele Zelenski şi la rezistenţa militarilor ucraineni, la fel cum nimeni nu se aştepta ca Putin şi generalii săi să transforme zonele din Ucraina în care au reuşit să îşi trimită forţele într-o nouă Siria.

ADVERTISEMENT

”Ar fi trebuit să nu pornească un război cu o armată fără resurse umane şi materiale gata de luptă”

Generalii ei ar fi trebuit să ştie intim, chiar dacă nu ar fi avut vreodată curajul să o recunoască nici măcar între ei. Şi dacă ar fi ştiut intim cât de penibilă militar este armata lor, ar fi trebuit, conform principiului evocat de mine mai înainte, să nu pornească un război cu o armată fără resurse umane şi materiale gata de luptă, fără exerciţiul comenzii şi controlului, fără protecţie cibernetică şi de comunicaţii, ca să nu mai vorbim de absenţa controlului efectiv al spaţiului aerian”, afirmă Bucur-Marcu.

La finalul analizei sale, expertul militar Bucur-Marcu este de părere că acest război se va termina când naţiunea rusă va recunoaşte că a fost prinsă în flagrant ca naţiune criminală și se va recunoaşte vinovată de agresiunea militară asupra naţiunii ucrainene.

ADVERTISEMENT

Bun cunoscător al spaţiului ex-sovietic, Hari Bucur-Marcu a fost consilier al Ministerului de Externe pentru înfiinţarea Centrului de Reconstrucţie Post-Conflict şi coordonator academic al Centrului de Studii NATO din Bucureşti. Marcu are reputaţia de expert la nivel internaţional în problemele edificării instituţiilor de apărare, politicilor de apărare şi alianţelor militare, în special NATO.

ADVERTISEMENT