Life

Când se vopsesc ouăle roșii de Înălțarea Domnului. Ce trebuie neapărat să dai de pomană pe 10 iunie

Înălțarea Domnului are loc anul acesta joi, 10 iunie, la 40 de zile de la Învierea Domnului sau Sfintele Paști. Este o sărbătoare în care se vopsesc ouă roșii și se dau merinde de pomană în amintirea celor care au trecut la cele veșnice.
09.06.2021 | 16:48
Cand se vopsesc ouale rosii de Inaltarea Domnului Ce trebuie neaparat sa dai de pomana pe 10 iunie
Când se vopsesc ouăle roșii de Înălțarea Domnului. Ce trebuie neapărat să dai de pomană pe 10 iunie. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Dacă ouăle pentru sărbătorile pascale se vopsesc în Joia Mare, lucrurile stau complet diferit când vine vorba de Ispas, așa cum se numește în popor această zi specială.

Mai exact, de Înălțarea Domnului ouăle roșii se fac chiar în ziua sărbătorii. Este ultima zi din an în care se mai practică acest obicei de vopsire.

ADVERTISEMENT

Ouăle roșite proaspăt se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot. Ulterior, la sfârșitul slujbei, credincioșii le împarte celor sărmani alături de pachete care conțin preparate specifice praznicului.

Înălțarea Domnului 2021. Când se vopsesc ouăle roșii

Pe lângă ouă, oamenii pun în pachete pască, plăcintă, pâine, ceapă verde sau rachiu. De asemenea, nu lipsește nici cozonacul proaspăt sau alte alimente îndrăgite de cei trecuți la cele veșnice.

ADVERTISEMENT

Mormintele rudelor, cât și mormintele părăsite se împodobesc cu frunze de paltin în această zi. În felul acesta răposații se vor odihni în pace și strigoii vor fi alungați din cimitire.

Tradiția amintește că în această zi cerurile sunt deschise, iar sufletele morților, care au venit în ziua de Paște la casele în care au trăit o viață întreagă, se înalță din nou la cer. Alimentele date de pomană în ziua de Înălțare reprezintă merindele necesare pentru călătoria de întoarcere.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri în ziua de Înălțarea Domnului

În numeroase localități din Muntenia, bărbații păstrează o tradiție legată de frunzele de nuc. Acestea se leagă la brâu pentru a nu avea dureri de spate.

O veche tradiție populară spune că gospodarii trebuie să împodobească ferestrele casei cu frunze de leuștean, o plantă cu rol protector împotriva pagubei și a bolilor pe parcursul anului. Tot pe 10 iunie se culeg florile și ramurile unor plante apotropaice.

ADVERTISEMENT

Se crede că paltinul, nucul, alunul și leușteanul au puteri vindecătoare dacă sunt culese de Înălțarea Domnului, de aici și diferite practici care au mare legătură cu ele pentru că au efecte de protejare împotriva vrăjilor și spiritele rele.

Această sărbătoare este una dintre cele 12 importante ale creștinătății, ea fiind prăznuită cu mare fast în ziua de joi din săptămâna a șasea de după Paște. Marele praznic al Înălțării Domnului amintește de ziua în care Isus Hristos s-a urcat la ceruri.

Mai mult decât atât, Mântuitorul le-a spus în această zi ucenicilor săi cât de important va fi rolul lor în răspândirea credinței creștine. El i-a îndemnat să meargă în toate colțurile lumii pentru a propovădui.

ADVERTISEMENT