News

Când se vor aplica amenzile de 3.000 de lei pentru cei care nu participă la recensământ. Unii oameni, speriați de întregul proces

Autoritățile au început să aplice amenzi de 3.000 de lei pentru mai mulți români care au refuzat să primească recenzorul în casă. Unii oameni sunt speriați că statul vrea să le fure locuința.
01.07.2022 | 07:29
Cand se vor aplica amenzile de 3000 de lei pentru cei care nu participa la recensamant Unii oameni speriati de intregul proces
Recensământ 2022. Când se aplică amenzile de 3.000 de lei.
ADVERTISEMENT

Au mai rămas 20 de zile până la finalul recensământului, însă procesul se desfășoară greoi, conform Observatornews. Recenzorii întâlnesc, tot mai des, uși închise și oameni reticenți. O altă problemă o au primăriile din țară, care nu reușesc să găsească recenzori dispuși să facă această meserie.

Amenzi de 3.000 lei pentru cine refuză recenzorul

Doar în București lipsesc jumătate dintre recenzorii necesari, iar situația este la fel în multe orașe și localități din România.

ADVERTISEMENT

O altă situație este cea în care oamenii s-au autorecenzat online, însă procesul a fost invalid din varii motive.

”Vă spun că ne-am recenzat”, e răspunsul des primit de către recenzori atunci când bat la ușa oamenilor de pe liste. Din păcate pentru ei, efortul de autorecenzare online a fost degeaba, asfel că trebuie să primească recenzorul în casă pentru a nu fi amendați cu 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Trebuia să îmi apăreţi aici. Deci, scrie clar, nu se regăsesc în baza de date a recensământului”, încearcă să le explice situația recenzorii, conform sursei citate.

Canicula din această perioadă e un alt motiv pentru care recenzorii renunță după doar câteva zile la această meserie temporară.

ADVERTISEMENT

”Faptul că nu îi găseşti acasă şi stai foarte mult pe la uşi şi îţi pierzi foarte mult timp probabil că îi demoralizează. În clipa în care, în sfârşit, vezi că ţi se deschide o uşă şi omul de după ea este destul de agresiv verbal, asta te face să renunţi”, a explicat Laura Enache, recenzor din Sectorul 6.

O altă situație des întâlnită în București sau alte orașe: oamenii așteaptă recenzorul, însă nimeni nu vine, pentru că nu există personal. În București ar fi nevoie de 1650 de recenzori, însă pe teren sunt 700, mai puțin de jumătate. Sectorul 2 duce o lipsă de 200 de recenzori, astfel că doar 100.000 de bucureșteni au fost recenzați prin interviuri față în față.

ADVERTISEMENT

”Cultele religioase şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, unii dintre ei şi-au manifestat interesul să ne ajute şi sperăm să suplimentăm numărul de recenzori”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.

În Craiova cei de la Direcția de Stastitică sper să găsească tineri care vor să facă un ban pe timpul verii. ”Ne-am confruntat, în primul rând, cu reticenţa oamenilor în teren. Au fost şi probleme tehnice, lucru mai greoi cu tableta, probleme cu listel”, a explicat Carmen Ispas, reprezentantul instituției.

După vaccin anti Covid, microciparea de către Bill Gates și tehnologia 5G, românii conspiraționiști au găsit un nou motiv de panică: autoritățile vor să le fure datele și casele. O explicație a reticenței față de recensământ.

”Le e frică să nu le facem conturi la bancă, le e frică să ne arate actele de casă de frică să nu le luăm actele sau să nu le luăm proprietăţile”, a explicat Camelia Băcioiu, recenzor.

În Oradea au fost aplicate deja 15 amenzi pentru oameni care au refuzat să participe la recensământ. 3.000 de lei este amenda în această situație, pe care unii oameni par dispuși să o plătască, doar pentru ca statul să nu le ”fure” identitatea.

Recensământul populației și locuințelor ar trebui să se încheie în 17 iulie. 9 milioane de români au completat formularul online, iar aproximativ 4 milioane de români au primit în casă recenzorul, aproximativ 40% din populația rămasă nerecenzată.

ADVERTISEMENT