News

Când se vor redeschide restaurantele și terasele în România. Decizia luată de Guvern și reprezentanții HoReCa

19.05.2020 | 11:35
Cand se vor redeschide restaurantele si terasele in Romania Decizia luata de Guvern si reprezentantii HoReCa
ADVERTISEMENT

Când se vor redeschide restaurantele și terasele în România? Aceasta este întrebarea la care oamenii care dețin astfel de afaceri, dar și cetățenii, vor să afle răspunsul. El a venit de curând din partea oficialilor.

Când se vor redeschide restaurantele și terasele în România. Decizia luată de Guvern și reprezentanții HoReCa

Zilele în care vom putea sta din nou la terasele și restaurantele din România nu sunt foarte departe. După mai multe zile de tatonări, autoritățile au venit cu un plan pentru redeschiderea HoReCa.

ADVERTISEMENT

Astfel, relaxarea măsurilor în acest domeniu se va face, cel mai probabil, în două etape, totul depinzând însă de evoluția cazurilor de infectare cu COVID-19 în țara noastră.

Primele localuri care se deschid, dacă aceste condiții epidemiologice se mențin, sunt terasele. Ele vor funcționa după cum urmează: la exterior după 1 iunie și la interior, parţial, în 15 iunie.

ADVERTISEMENT

Apoi, de la 1 iulie cetățenii vor putea lua în sfârșit masa la restaurant. La acea dată, ar urma să aibă loc relaxarea majoră, respectiv redeschiderea tuturor localurilor HoReCa.

Totul se va întâmpla dacă nu vor exista mari creșteri în cifrele raportate de Comitetul de Supraveghere a Situaţiilor de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

Conform Mediafax, autorităţile au anunţat, marți, mai multe măsuri care să vină în sprijnul industriei ospitalităţii, cea mai afectată de criza COVID-19.

Statul va achita 42,5% din salariile din domeniul HoReCa

Tot în cursul acestei zile, o altă veste bună vine pentru sectorul HoReCa. Astfel, statul va achita 42.5% din salariile angajaților acestei zone, pentru primele trei luni după deschidere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, taxele și impozitele din 2020 se vor achita în 2021, sub forma a 12 rate egale. Practic, un credit fără dobândă. În cazul IMM-urilor, statul va acorda granturi în valoare de 300 milioane euro pentru capital de lucru şi 700 milioane euro pentru investiţii.

Va fi suspendată și plata impozitului specific pentru semestrul II din 2020 va fi suspendată. O altă problemă discutată la întâlnirea dintre premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii sectorului HoReCa este ca tichetele de masă să fie folosite doar în restaurant, mai anunță sursa citată.

ADVERTISEMENT