News

Document. Când și cum începe școala. Ministrul Sorin Cîmpeanu a dat toate detaliile. Hotărârea CNSU, aprobată. Update

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat cum și când va reîncepe școala, în funcție de situația epidemiologică.
05.11.2021 | 12:55
Document Cand si cum incepe scoala Ministrul Sorin Cimpeanu a dat toate detaliile Hotararea CNSU aprobata Update
ADVERTISEMENT
05-11-2021
10:56

CNSU a adoptat HG privind măsurile necesare în școli. Condițiile în care se desfășoară cursurile începând de luni

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, în jurul prânzului, HG numărul 99 privind măsurile necesare în școli, în contextul pandemiei de Covid-19.

Art.1 – Se propune ca, pentru adaptarea modalității de desfășurare a cursurilor din cadrul unităților de învățământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun nr. 5.338/ 2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor / instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

  • a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat;
  • b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat;
  • c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

Art.2 – Măsurile prevăzute la art. 1 produc efecte doar în situația aprobării lor prin Ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

În cursul zilei de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit pentru a decide condițiile în care se deschid luni școlile. Hotărârea CNSU va fi urmată de un ordin de ministru.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat, într-o conferință de presă, că școlile și grădinițele de la stat și privat cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic. În schimb, celelalte, unde rata de imunizare se menține de sub 60%, vor face ore online.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat când și cum începe școala

Ministrul Educației a anunțat că începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi afișata pe site-ul fiecărui inspectorat școlar județean/ISMB.

Cîmpeanu a mai susţinut că tezele s-au redus de la 4 la 3, iar elevii de clasa a VIII-a vor susține doar două teze. Iată declarațiile ministrului Sorin Câmpeanu:

ADVERTISEMENT

”Am trimis la Monitorul Oficial cele două ordine de ministru prin care se micșorează numărul de note.

Ordinele de ministru au fost semnate, mulțumesc colegilor mei pentru redactarea lor.

Există un al treilea ordin cu privire la începerea cursurilor pe 8 noiembrie, pentru că școala va începe pe 8 noiembrie, indiferent că e sistem de stat sau privat.

ADVERTISEMENT

Încheierea mediilor se va putea face, după întoarcerea copilului la școală, chiar dacă va fi deja semestrul al doilea.

Elevii de la ciclul gimnazial vor avea două teze, Română și Matematică, iar cei din liceu trei teze.

ADVERTISEMENT

Este în desfășurare o ședință a CNSU, care va anunța decizia astfel încât fiecare consiliu de administrație al unei școli să poată să anunțe în timp util cum va începe școala.

Dacă vor exista cazuri de profesori carantinați sau probleme logistice, școlile vor rămâne online, chiar dacă gradul de vaccinare este de peste 60% la nivelul școlii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Care este situația la nivelul municipiului București

Sorin Cîmpeanu a anunțat că în Capitală aproape 70% din școli avea rata de vaccinare de peste 60%, la raportarea de vinerea trecută. În total, 441 de școli și grădinițe se aflau în această situație. La nivel național, rata de vaccinare de peste 60% este întâlnită în 54% dintre școli și grădinițe.

”În 54% din școlile și grădinițele României exista această rată de peste 60% (stat și privat). Azi vom actualiza această rată. Datele vor fi actualizate în fiecare vineri.

În București există o rată de vaccinare de peste 80%, la fel în Ilfov. Mai există alte județe unde rata de vaccinare este apreciată ca fiind mare. Există doar 12 județe unde rata este de sub 60%.

În București 69% din școli aveau rata de vaccinare peste 60%. Datele vor fi actualizate azi. Sunt convins că în această săptămână s-au adăugat destui colegi vaccinați, astfel încât să trecem de 70%.

Erau 441 de școli și grădinițe care vineri aveau o rată mai mare de 60%”, a mai spus ministrul interimar al Educației.

Autoritățile au achiziționat 9 milioane de teste pentru școli

Ministrul Educației a făcut și precizări privind testare din școli. În acest moment sunt 9 milioane de teste achiziționate.

Aceste testele vor fi utilizate de două ori pe săptămână pentru toți preșcolarii, elevii, personalul didactic și cel nedidactic.

”Este deja publică informația sunt 9 milioane din cele 70 milioane de teste deja achiziționate. În această seară vor fi anunțați câștigătorii și pentru loturile doi și trei. Luni se vor încheia contractele subsecvente pentru lotul 1, marți se vor încheia contractele subsecvente pentru loturile 2 și 3.

Urmează perioada legală pentru depunerea scrisorilor de garanție (pe o perioadă intre 1 și 5 zile).

După care lotul 1 are un termen de livrare între unu și cinci zile. Am avut o discuție cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență care m-a asigurat că, în momentul în care Departamentul pentru Situații de Urgență va primi testele, acestea vor fi distribuite în școli”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT