Salteaua de la pat este necesară pentru un somn de calitate, dar trebuie schimbată periodic pentru a fi eficientă. În funcție de tipul acesteia, poate dura mai mult sau mai puțin până să fie nevoie de una nouă.
Pentru a te bucura de un somn odihnitor, dar și calitativ, este important să alegi o saltea de pat confortabilă. Acest lucru va contribui semnificativ la sănătatea fizică, dar și la starea de spirit.
Salteaua trebuie să îndeplinească nevoile fiecărui individ și să fie întreținută în mod corespunzător. Indiferent de ce saltea alegi, coloana vertebrală trebuie să rămână aliniată.
Există saltele ortopedice, cu spumă de memorie sau hibride, potrivit goodhousekeeping.com. Oricare ar fi tipul de saltea pentru care optezi, aceasta trebuie schimbată în mod regulat pentru a-ți oferi confortul de care ai nevoie.
Saltelele ortopedice sunt cu arcuri independente, cu arcuri conectate și cu spumă poliuretanică. Cele cu spumă de memorie conțin viscoelastică, iar saltelele hibride îmbină spumă poliuretanică, spumă de memorie și un sistem de arcuri.
Durata de utilizare a unei saltele poate varia între 7 și 10 ani. Marca, tipul de saltea, calitatea materialelor și numărul de persoane care o utilizează, precum și pozițiile de somn preferate pot influența acest aspect.
O saltea de pat cu apă poate fi utilizată chiar și 12 – 15 ani. O saltea din spumă, cu latex sau gel, poate fi utilizată, în general, între 10 și 15 ani. În cazul saltelei cu spumă de memorie, durata de viață este între 8 și 10 ani, dacă este întoarsă periodic, conform WebMD.
Saltelele cu arcuri interioare pot dura aproximativ 8 ani. Cele care sunt realizate din latex sintetic sau cele de tip hibrid au o durată de viață de la 5 până la 10 ani. O saltea din latex natural are o durată de viață de 15 – 25 de ani.
Dacă ai grijă de saltea în mod corespunzător, aceasta va dura mai mult. Salteaua trebuie întoarsă o dată la fiecare 3 – 6 luni, în afară de situațiile în care producătorul are alte recomandări.
Totodată, salteaua se curăță și se protejează cu o husă impermeabilă pentru a avea o durată de viață mai mare. În timp, saltelele nu mai oferă la fel de mult confort și sprijin pentru corp. Somnul va avea o calitate mai slabă și pot apărea probleme precum durerile de spate.
De asemenea, saltelele pot acumula, de-a lungul timpului, acarieni și transpirație, iar mediul de somn nu va mai fi unul sănătos. De aceea, trebuie schimbată după ce se uzează.
“În timp, saltelele acumulează acarieni, celule moarte ale pielii, transpirație și alte fluide corporale. Acest lucru poate duce la un mediu de dormit nesănătos, contribuind la apariția alergiilor, astmului și a altor probleme respiratori”, a explicat un expert în domeniu, conform RealSimple.com.
Specialistul a mai spus că adânciturile apărute în saltea reprezintă un semn că trebuie să o înlocuiești. Atunci când apar aceste adâncituri, salteaua nu va mai oferi la fel de mult confort, iar postura de somn nu va mai fi una potrivită.
În cazul în care apar simptome precum astm bronșic, lăcrimarea ochilor, strănutul, curgerea nasului sau dificultăți de respirație, atunci poate ar trebui să iei în calcul schimbarea saltelei.
Atunci când salteaua face zgomot, atunci poate e cazul să o schimbi. Zgomotele apar mai ales la saltele cu arcuri interioare mai vechi, deoarece se uzează, se deformează sau chiar se rup în timp. Dacă salteaua are rupturi sau găuri, atunci acestea reprezintă alte semne că este prea uzată.
Dacă vrei ca salteaua de la pat să aibă o durată de viață îndelungată, trebuie să o întreții corespunzător. O metodă foarte simplă este protejarea acesteia cu o husă cu fermoar.
“O husă de protecție cu fermoar poate proteja salteaua împotriva acarienilor, altor alergeni și a petelor, contribuind la o durabilitate crescută.
Poți să adaugi peste husă o protecție impermeabilă pentru un strat suplimentar de protecție, care facilitează curățarea”, a spus Rechelle Balanzat, potrivit RealSimple.com.
Husa, dar și protecția suplimentară a saltelei trebuie curățate regulat. Doar așa poți preveni apariția murdăriei și a bacteriilor.
Un alt aspect important este să achiziționezi lenjerii de pat calitative. Acestea sunt confortabile și pot reduce transferul de uleiuri corporale, murdărie și transpirație pe husa saltelei.
Salteaua trebuie rotită și întoarsă în mod regulat. Utilizarea unei somiere este indicată pentru a preveni deformarea și deteriorarea saltelei de la pat.
În același timp, e bine să ai grijă atunci când vine vorba despre nivelul de umiditate din încăpere. Dacă umiditatea este ridicată, atunci poți utiliza un dezumidificator. Dormitorul trebuie aerisit regulat pentru a opri dezvoltarea mucegaiului și a acarienilor.