News

Când sunt așteptate rezultatele finale ale alegerilor parțiale din SUA. La scrutinul din 2020 a durat două săptămâni

Americanii ar putea aștepta zile întregi până să afle rezultatele finale ale alegerilor de acest an. În 2020 a durat două săptămâni
09.11.2022 | 08:03
Cand sunt asteptate rezultatele finale ale alegerilor partiale din SUA La scrutinul din 2020 a durat doua saptamani
Americanii ar putea aștepta săptămâni până la aflarea rezultatelor finale Foto: The New York Times, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oricine urmărește alegerile parțiale de marți din SUA trebuie să fie pregătit pentru o noapte lungă și poate pentru zile de așteptare până când se va ști dacă republicanii sau democrații vor controla Congresul.

Când sunt așteptate rezultatele finale ale alegerilor din SUA

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților din SUA sunt puse la bătaie, la fel ca și 35 de locuri în Senatul SUA și 36 de posturi de guvernator.

ADVERTISEMENT

Republicanii au nevoie să câștige cinci locuri pentru a obține majoritatea în Cameră și doar unul pentru a controla Senatul.

Previziunile electorale nepartizane și sondajele de opinie sugerează că republicanii au șanse foarte mari de a obține o majoritate în Cameră, rezultat care ar putea deveni clar marți seara, controlul Senatului urmând să fie mai strâns disputat și probabil să dureze mai mult timp pentru a fi rezolvat.

ADVERTISEMENT

Un val masiv de susținere republicană ar putea duce la declarații de victorie la câteva ore după închiderea urnelor.

Dar, în condițiile în care se așteaptă ca zeci de curse să fie strânse, iar state-cheie precum Pennsylvania au avertizat deja că ar putea dura zile întregi pentru a număra fiecare buletin de vot, experții spun că există o mare probabilitate ca America să se culce în noaptea alegerilor fără să știe cine a câștigat, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

A fost nevoie de două săptămâni în 2020

În 2020, 42 de state și Washington, D.C., au raportat suficiente rezultate pentru ca organizațiile de știri să proiecteze câștigători în cursa prezidențială până în jurul orei locale 3:00 am.

Însă opt state au avut nevoie de mai mult timp. Iată cum s-a desfășurat raportarea voturilor în 2020:

ADVERTISEMENT

În seara alegerilor, rezultatele încep să apară după ora locală 18:00. Unele state numără mai repede decât altele, dar, la fel ca în cursa prezidențială din 2020, câștigătorii în cursele necompetitive pot fi adesea proiectați înainte ca majoritatea rezultatelor să fie gata.

În alte state, chiar și în cele care numără rapid, nu se pot face proiecții dacă cursele sunt strânse. Până la miezul nopții în SUA în noaptea alegerilor din 2020, 16 state nu fuseseră încă desemnate nici pentru Joe Biden, nici pentru Donald Trump, pe atunci președinte.

Până la ora 3 a.m., au fost proiectați câștigători în opt dintre aceste state, inclusiv în zona contestată din Florida.

Michigan și Wisconsin, două state în care oficialii au acordat puțin sau deloc timp înainte de ziua alegerilor pentru a procesa buletinele de vot prin corespondență, au fost anunțate mai târziu, miercuri.

Abia în sâmbăta de după alegeri, când a fost anunțată cursa în Pennsylvania (un alt stat în care buletinele de vot nu pot fi procesate mai devreme), The New York Times și alte organizații de presă au putut să-l proiecteze pe Biden drept câștigător. Nevada a fost, de asemenea, anunțată în acea zi.

Întârzierea rezultatelor a contribuit la teoria fraudării alegerilor

Cu toate acestea, rezultatele complete din patru state au venit în zilele următoare. Ultimul stat în care a fost proiectat un câștigător prezidențial – Georgia – a venit la mai mult de două săptămâni după alegeri, în urma unei renumărări.

Așteptarea mai lungă a rezultatelor în 2020 a contribuit la afirmațiile false potrivit cărora alegerile au fost furate în detrimentul președintelui Trump.

În realitate, numărarea unui volum fără precedent de buletine de vot prin corespondență, în combinație cu curse foarte strânse, a însemnat că a durat mai mult decât de obicei pentru a proiecta câștigătorii.

Există câteva motive pentru care alegerile de marți vor fi diferite de cele din 2020. Este un an de mijloc de mandat, care produce în general o participare mai scăzută la vot decât la alegerile prezidențiale.

În parte din cauza ridicării restricțiilor Covid, multe state se așteaptă la o proporție mai mică de buletine de vot exprimate prin poștă, a căror numărare durează adesea mai mult decât cea a buletinelor de vot exprimate în persoană și care, uneori, au voie să ajungă la câteva zile după alegeri.

De asemenea, este dificil de prezis ce curse vor fi decise de buletinele de vot finale.

Totuși, unii factori rămân aceiași. Legislativele conduse de republicani din Michigan, Pennsylvania și Wisconsin au rezistat rugăminților oficialilor electorali locali de a permite ca buletinele de vot prin corespondență să fie procesate mai devreme.

Iar cursele extrem de strânse pot declanșa renumărarea automată a voturilor sau alegeri de tip “runoff”.

Deci când vom ști care partid a câștigat?

Primul val de rezultate ale numărătorii voturilor este așteptat pe Coasta de Est între orele 19.00 și 20.00 ET (00.00-01.00 GMT miercuri, 9 noiembrie).

Un prim indiciu al succesului republicanilor ar putea veni în cazul în care cursele care se așteaptă să fie strânse – cum ar fi cel de-al 7-lea district parlamentar din Virginia sau un loc în Senatul SUA în Carolina de Nord – se dovedesc a fi victorii democrate.

În cazul în care lupta pentru Camera Reprezentanților pare încă strânsă atunci când încep să sosească numărătorile voturilor de pe Coasta de Vest – unde ar putea exista mai mult de o duzină de curse strânse – ar putea trece câteva zile până când se va cunoaște controlul asupra Camerei, au spus experții.

De obicei, California are nevoie de săptămâni pentru a număra toate buletinele de vot, în parte pentru că numără buletinele de vot ștampilate până în ziua alegerilor, chiar dacă acestea sosesc câteva zile mai târziu.

Nevada și statul Washington permit, de asemenea, buletinele de vot întârziate dacă poartă ștampila poștală până la 8 noiembrie, ceea ce încetinește marșul către rezultatele finale.

S-ar putea să dureze mai mult timp, poate săptămâni mai mult, pentru a ști ce partid va controla Senatul, cu lupte strânse în Pennsylvania, Arizona și Georgia, care probabil vor determina controlul final.

În cazul în care cursa pentru Senat din Georgia este la fel de strânsă cum se așteaptă și niciun candidat nu primește mai mult de 50% din voturi, o a doua rundă de alegeri ar fi programată pentru 6 decembrie, ceea ce ar putea însemna că nu va fi clar cine va controla camera până atunci.

Noul Congres urmează să fie învestit la 3 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: