Specialiștii din domeniul alimentar au dezvăluit când sunt cartofii periculoși pentru sănătate. Semnalul de alarmă tras de un medic te va pune și pe tine pe gânduri. De acum înainte vei fi mai atent la legumele pe care le ai în bucătărie.
Cartoful, supranumit și „leguma săracului”, nu lipsește din agricultura românească și nici din gospodăriile oamenilor. Acesta este folosit în numeroase preparate culinare, de la piure și supe până la cartofi prăjiți sau granitați.
Sunt delicioși și se pregătesc ușor, motiv pentru care sunt achiziționați frecvent de cumpărători, însă aceștia trebuie să fie atenți la un anumit aspect. Samuel Choudhury, medic generalist în Singapore, a dezvăluit că pot fi toxici pentru organism.
Doctorul a realizat un videoclip pe pagina sa de Instagram, unde a precizat că sunt două feluri de cartofi care trebuie evitați cu orice preț. Specialistul subliniază că acești cartofi pot afecta serios sănătatea omului.
Mai mult decât atât, susține că au în compoziția lor o toxină potențial mortală. Mai exact, este vorba de cartofii care au încolțit și cei care sunt verzi. Cartofii care au încolțit conțin o substanță care afectează sistemul nervos și tind să aibă mai mult zahăr.
În schimb, cartofii cu pete verzi indică prezența solaninei, o toxină care poate duce la simptome digestive, precun și halucinații și paralizie. Din păcate, în cele mai grave cazuri consumul acestui tip de cartof poate duce la deces.
„Solanina este o neurotoxină provenită din cartofi, dar nu din cartofi normali. Cartofii verzi și cei încolțiți nu sunt dintre cei normali.
Când consumi o cantitate mare de astfel de cartofi, te poți confrunta cu simptome precum diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat. În cazurile grave, survine moartea”, a explicat Samuel Choudhury, relatează Daily Mail.
Această toxină poate fi găsită și în mugurii care se formează atunci când cartofii sunt păstrați în locuri unde pătrunde lumina și umiditatea este ridicată. Medicul a venit și cu un exemplu în acest caz, precizând ce a pățit o femeie care a mâncat un piure din cartofi verzi.
Femeia din Denver, Colorado, s-a trezit în timpul nopții cu simptome neplăcute, ajungând de urgență la o unitate medicală. Aceasta a acuzat dureri puternice de cap și stări de vomă, cadrele medicale confirmând că se intoxicase cu solanină.
În altă ordine de idei, cartofii se păstrează o perioadă îndelungată dacă sunt ținuți la temperaturi de maxim 10 grade Celsius. Legumele se pot ține în pungi de hârtie în care se introduce și un fruct, și anume măr.