News
notix pixel id

Când trebuie montate anvelopele de iarnă în 2021. Amenzi uriașe pentru șoferii care nu fac asta

Când trebuie montate anvelopele de iarnă în 2021. Șoferii riscă amenzi uriașe dacă nu fac acest lucru la timp.
06.10.2021 | 11:43
Când trebuie montate anvelopele de iarnă în 2021. Amenzi uriașe pentru șoferii care nu fac asta
Când trebuie montate anvelopele de iarnă în 2021. Amenzi uriașe pentru șoferii care nu fac asta. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Află când trebuie montate anvelopele de iarnă în 2021. Sezonul rece se apropie, iar șoferii care nu-și schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă riscă amenzi uriașe.

Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu polei, zăpadă sau gheață, fără cauciucuri de iarnă, constituie contravenție, conform Codului Rutier. Această faptă se sancționează cu amendă, dar și cu reținerea certificatului de înmatriculare.

Când trebuie montate anvelopele de iarnă în 2021. Amenzi uriașe pentru șoferii care nu fac asta

Anvelopele de iarnă trebuie montate înaintea sezonului rece, de la 1 noiembrie 2021, după cum este menționat în „Legea cauciucurilor de iarnă”, Ordonanța 5/ 2011. Cei care nu se conformează acestei legi riscă să plătească amenzi uriașe.

ADVERTISEMENT

Cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an de la această dată. Dacă se circulă pe drumuri acoperite cu polei, zăpadă sau gheață, acestea sunt obligatorii.

Această faptă este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni. Astfel, se acordă de la 9 până la 20 de puncte amendă (1.305 – 2.900 de lei).

ADVERTISEMENT

Amenzile pentru șoferii care nu-și înlocuiesc cauciucurile de vară cu cele de iarnă pot scoate din buzunar sume de până la la 2.900 de lei. În plus, certificatul de înmatriculare al autoturismului este reținut.

„Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate” constituie contravenție, după cum se arată în Codul Rutier, art. 102, alin. 1, punctul 28.

ADVERTISEMENT

De ce sunt importante anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un cauciuc special. Acesta a fost conceput pentru a oferi o aderență potrivită atunci când temperatura este mai mică de 7° C. Pneurile de iarnă au fost concepute mai ales pentru a circula pe drumurile acoperite de polei, zăpadă sau gheață.

Potrivit RAR, anvelopele all-season sau mixte NU sunt asimilate anvelopelor de iarnă. „Anvelope all-season” reprezintă o denumire comercială și nu definește cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă, după cum se arată în OG 5/2011.

ADVERTISEMENT

Criteriul care demonstrează faptul că anvelopa este omologată și legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă  M+S, M.S. sau M&S, așa cum precizează ordonanța menționată.

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all-season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, arată RAR.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri