News

Când trebuie montate cauciucurile de iarnă în 2022. Ce spune Codul Rutier

Când trebuie montate cauciucurile de iarnă în 2022. Ce spune Codul Rutier despre conducerea autovehiculului în sezonul rece.
04.10.2022 | 08:40
Cand trebuie montate cauciucurile de iarna in 2022 Ce spune Codul Rutier
Când trebuie montate cauciucurile de iarnă în 2022. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei, potrivit Codului Rutier.

Când trebuie montate cauciucurile de iarnă în 2022

Scăderea temperaturilor, precum și apariția zăpezii, a gheții și a poleiului le pune șoferilor în vedere faptul că ar trebui să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă, potrivite pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

Conducătorii auto trebuie să respecte prevederile din Codul Rutier pentru circulația pe drumurile publice acoperite de polei, gheață sau zăpadă.

Nu există o dată calendaristică anume pentru schimbarea cauciucurilor de iarnă. Acest lucru depinde exclusiv de condițiile meteo, scrie ziare.com.

ADVERTISEMENT

Atunci când temperaturile scad sub 7 grade, performanța cauciucurilor de vară se reduce considerabil.

Se recomandă ca anvelopele de iarnă să fie montate începând cu luna noiembrie. Acestea trebuie păstrate până la finalul lunii martie, mai ales în cazul deplasărilor către zonele în care condițiile de iarnă sunt aspre.

ADVERTISEMENT

“Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.”, precizează art.102, alin. 1, punctul 28, din Codul Rutier.

Cum alegi cauciucurile potrivite de iarnă

Anvelopele de iarnă trebuie să fie într-o stare foarte bună. Cele cu o uzură accentuată nu vor fi foarte utile în condiții de carosabil înghețat sau înzăpezit.

ADVERTISEMENT

Pentru a garanta o aderență bună în condiții de iarnă, se recomandă montarea unui set de patru anvelope.

În plus, este important ca anvelopele de iarnă să fie schimbate în cazul în care uzura acestora reduce sub 3,5 mm profunzimea benzii de rulare.

Cauciucul unei anvelope de iarnă nu devine dur la temperaturi scăzute. Acesta asigură autovehiculului o aderență mai bună pe carosabil la rularea în condițiile sezonului rece.

Datorită unui număr mai mare de lamele pe banda de rulare, tracțiunea unei anvelope de iarnă este mult mai bună decât cea a anvelopelor de vară atunci când pe drum este polei, zăpadă sau umezeală.

De asemenea, profilul unei anvelope de iarnă are canale mai profunde și mai largi. Acestea au rolul de a asigura o evacuare instantanee a zăpezii sau a amestecului de zăpadă cu apă.

Șoferii care nu au mașinile dotate cu cauciucuri de iarnă în condiții de gheață, polei sau zăpadă riscă amenzi uriașe.

ADVERTISEMENT