Pătrunjelul este una dintre cele mai consumate legume, iar asta datorită beneficiilor multiple pe care le are pentru organism. În plus, oferă mâncării o aromă mai intensă și mai sățioasă. Este nelipsit dintr-o ciorbă, doar că nu se adaugă oricum.
Există două tipuri de pătrunjel folosite pentru gătit, cu frunze ondulate și cu frunze plate. A doua categorie este cea mai bună, fiind cunoscută și ca pătrunjel italian. Italienii îl adaugă des în preparatele lor și îl consumă de obicei în forma lui crudă.
Românii pun de obicei pătrunjelul în ciorbă. Îl toacă mărunt și îl adaugă în acest preparat tradițional în ideea în care să-i intensifice gustul. Unii taie și codițele plantei, dar recomandat este să se completeze ciorba doar cu frunzele atent mărunțite.
Pătrunjelul se pune la final în ciorbă. După ce acest fel de mâncare a fiert, imediat cum opriți focul puteți completa și cu pătrunjel. De ce în încheiere? Fiindcă dacă va fierbe își va pierde din gust, iar ciorba nu va mai fi așa sățioasă și aromată.
De asemenea, când o legumă fierbe își pierde și din proprietăți. Pătrunjelul este cunoscut și ca o plantă cu multe vitamine, utile imunității, sănătății inimii, creierului, oaselor, scade nivelul de colesterol rău sau poate curăța organismul de toxine.
”Complexul de vitamine, minerale și antioxidanți din pătrunjel acționează precum o armată puternică împotriva toxinelor și substanțelor nocive care pătrund în organism. Consumul de pătrunjel întărește sistemul imunitar și, prin urmare, este prețios pe durata tratamentelor împotriva infecțiilor cu virusuri, bacterii sau fungi.
Pătrunjelul are și un efect diuretic, favorizând eliminarea apei din organism și curățarea rinichilor.Dacă suferi de o afecțiune cardiovasculară cronică, un consum regulat de pătrunjel te poate ajuta să eviți agravarea acesteia.
Frunzele de pătrunjel, consumate crude sau foarte puțin gătite, fluidizează sângele și susțin circulația acestuia către creier, dilată arterele, împiedică apariția cheagurilor de sânge și scad riscul de ateroscleroză. În plus, pătrunjelul reglează nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului din sânge și ajută organismul să proceseze corect zaharurile”, explică pe doc.ro medicul Oana Cuzino.
Din pătrunjel se pot face și o mulțime de băuturi nutritive. Smoothie-urile din această legumă sunt ideale pentru un regim alimentar. Din ele îți recapeți energia pentru o întreagă zi și poți gândi mai limpede, fiindcă ajută și la îmbunătățirea memoriei.