News

Când trebuie să facem doza 3 a vaccinului anti-Covid. Persoanele care pot primi serul înainte de 180 de zile

Epidemiologul Doina Azoicăi ne spune când trebuie să facem doza 3 a vaccinului anti-Covid. Există o serie de persoane care pot primi serul înainte de 180 de zile de la rapel.
28.10.2021 | 07:34
Cand trebuie sa facem doza 3 a vaccinului antiCovid Persoanele care pot primi serul inainte de 180 de zile
Când trebuie să facem doza 3 a vaccinului anti-Covid. Persoanele care pot primi serul înainte de 180 de zile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu exact o lună, pe 28 septembrie, România a demarat administrarea dozei 3 de vaccin anti-Covid tuturor celor care au trecut prin schema completă.

În țara noastră, doza ”booaster” se efectuează numai cu vaccinuri pe bază de ARN mesager. În general, accesul la vaccinare este permis celor care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, potrivit CNCAV.

ADVERTISEMENT

Epidemiologul prof. dr. Doina Azoicăi explică însă că există și categorii de persoane pentru care, la recomandarea medicală, doza 3 se poate administra și înainte de cele 180 de zile (6 luni) de la rapel.

Când se administrează doza 3 de vaccin anti-Covid. Pentru cine este indicată la 28 de zile după rapel

Într-un comunicat emis luna trecută, Comitetului de vaccinare anti-Covid-19 (CNCAV) anunța că doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

ADVERTISEMENT

De asemenea, CNCAV anunță că accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, potrivit CNCAV.

Întrucât sunt multe întrebări legate de doza a 3- a vaccinului anti-COVID, dat fiind faptul că serurile se pot administrat atât persoanelor considerate sever imunocompromise cât și celor sănătoase, epidemiologul Doina Azoicăi vine cu o serie importantă de clarificări.

ADVERTISEMENT

”Există două recomandări pentru doza suplimentară. Respectiv, la persoanele cu imunosupresie și la persoanele care au comorbidități la care răspunsul nu este foarte înalt și nu s-au vaccinat până în momentul de față, trebuie să facă o primă doză apoi, după 21 de zile trebuie să facă a doua doză, iar cea de-a treia doză care ar figura ca doza booster, trebuie făcută la 28 de zile de la doza a doua.

Pentru persoanele care s-au vaccinat, după ce au trecut 6 luni de la doza a doua, pot face doza booster”, a explicat epidemiologul prof. dr. Doina Azoicăi, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT
  • Doza 3 – suplimentară – pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.
  • Doza 3 – rapel (booster) – pentru toate persoanele, se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală

Care sunt persoanele considerate sever imunodepreseive

Există mai multe categorii de așa-zise persoane ”sever imunodepresive” pentru care doza 3 se poate administra, la recomandarea medicului, înainte de 180 de zile de la rapel. CNCAV ne anunță care sunt acestea:

”Pacienți oncologici (tumori maligne solide și hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică și alți agenți biologici care sunt clasificați ca imunosupresori sau imunomodulatori);

Pacienți oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);

Pacienți post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor;

Pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;

Pacienți cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe p rimare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) și dobândite, respectiv:

Pacienți cu infecție HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA (CD4

Imunodeficiența secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor:

Radioterapie;

  • – Chimioterapie: agenții chimioterapici pentru cancer sunt clasificații ca imunosupresori severi;
  • – Terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanți TNF, etc;
  • – Tratament cu cortizon și cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (mai mari de 20 mg prednison sau echivalentul pe zi când se administrează mai mult de 2 săptămâni);
  • – Alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice convenționale, remisive sintetice țintite)”, anunță autoritățile.
ADVERTISEMENT