Când trebuie să faci cozonacii și pasca pentru masa de Paște. Greșeala comisă de multe gospodine. Descoperă în rândurile de mai jos când este bine să începi pregătirile pentru sărbătorile care se apropie cu pași repezi.
Puține persoane știu când se coc, de fapt, cozonacii și pasca pentru Paște. Cele două deserturi nu lipsesc de pe masa bogată de Învierea Domnului, însă sunt foarte multe femei care procedează eronat legat de aceste preparate culinare.
O veche tradiție ne spune că aceste produse se realizează numai în Joia Mare, numită și Joia Patimilor, care anul acesta pică pe data de 13 aprilie. Tot în această zi gospodinele trebuie să-și facă timp pentru a vopsi ouăle roșii sau în diverse culori.
Cele roşii se numesc merişoare, în timp ce ouăle care au modele primesc diverse nume de la o zonă la alta. Unii oameni le numesc încondeiate, pictate, împistrite, muncite sau chiar chinuite. Totodată, o legendă ne amintește că primul ou încondeiat de încercare se numeşte cearcă.
În cazul în care nu ați reușit să le faceți cu câteva zile înainte de Paște, atunci trebuie să știți că mai aveți posibilitatea în Sâmbăta Mare. Așadar, cozonacii și pasca pot fi preparate chiar în ajunul sfintelor sărbători.
De asemenea, în noaptea de Înviere gospodinele aleg să ducă mâncarea la Biserică pentru a fi sfințită de preoți. Preparatele culinare se servesc la masa de Paște, o altă tradiție fiind cea de a ciocni ouă cu familia și rudele.
Joia Mare este o zi care are o semnificație aparte pentru credincioșii de pretutindeni. În plus, aduce o serie de tradiții și obiceiuri, oamenii știind că nu se lucrează, însă gospodinele fac borșul care ține tot anul.
Se mai spune că cine doarme în această zi va fi leneș și netrebnic, adică nu va fi bun de treabă până în anul următor. Fetele fac vrăji pentru a fi pe placul băieţilor, iar pentru morți se fac focuri din vreascuri rupte cu mâna, netăiate.
De asemenea, pe lângă foc se pun scaune, pâine cu vin și se tămâiază. Totodată, în această zi morţii se pregătesc să vină pe pământ, ceea ce înseamnă că trebuie să fie ajutaţi şi primiţi bine. Pe morminte se varsă apă, se pun lumânări şi aşchii de lemn aprinse.
În Joia Mare cade Nunta urzicilor, adică acestea nu mai sunt bune de mâncat. În unele locuri există obiceiul de Strigare peste sat, asemănător celui de la Lăsata Secului. În altă ordine de idei, de Paște cei care ciocnesc ouăle se spune că se vor întâlni pe lumea cealaltă.