Life

Când trebuie să uzi plantele: dimineața sau seara? Acesta este momentul ideal

Când e cel mai bine să uzi plantele: dimineața sau seara? Încearcă să nu faci această greșeala des întâlnită atunci când ai grijă de plantele tale.
27.05.2024 | 18:04
Cand trebuie sa uzi plantele dimineata sau seara Acesta este momentul ideal
Când trebuie să uzi plantele: dimineața sau seara? Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Udarea plantelor este un aspect esențial al îngrijirii plantelor și poate influența sănătatea și dezvoltarea lor. O întrebare frecventă pe care oamenii o pun este: când trebuie să uzi plantele, seara sau dimineața?

Când trebuie să uzi plantele: dimineața sau seara?

Chiar dacă pare ceva simplu, udarea plantelor implică respectarea unor reguli și recomandări esențiale pentru ca acestea să primească cantitatea optimă de apă la momentul potrivit.

ADVERTISEMENT

Majoritatea experților în grădinărit sunt de acord că momentul ideal pentru a uda plantele este dimineața devreme. De altfel, udarea plantelor dimineața are câteva beneficii semnificative.

În timpul dimineții, temperatura și umiditatea sunt mai scăzute, ceea ce înseamnă că apa are mai multe șanse să fie absorbită de sol și plante înainte de a se evapora.

ADVERTISEMENT

De asemenea, plantelor le place să fie hidratate în timpul dimineții, deoarece aceasta le permite să absoarbă apa pe măsură ce se pregătesc pentru o zi întreagă de fotosinteză și creștere.

Udarea dimineața permite plantelor să se usuce mai rapid sub soarele zilei, reducând riscul de dezvoltare a bolilor fungice și bacteriene cauzate de umezeală excesivă pe frunze și tulpini.

ADVERTISEMENT

Ce facem greșit când udăm plantele. Sfaturi pentru o îngrijire mai eficientă

Udarea la prânz, într-o zi extrem de călduroasă, poate prova un stres termic asupra plantelor. De asemenea, acest lucru poate duce la evaporarea rapidă a apei și poate provoca arsuri pe frunze.

Udarea excesivă este o altă greșeală pe care o fac mulți deținători de plante. Aplicarea unei cantități prea mari de apă poate duce la asfixierea rădăcinilor și la apariția bolilor.

ADVERTISEMENT

Udarea neuniformă poate fi în detrimentul plantei. Este important să îi asiguri o cantitale egală de apă și o aplicare uniformă pentru a evita dezvoltarea rădăcinilor superficiale care sunt mai vulnerabile la secetă.

ADVERTISEMENT