News

Când trec şcolile în online? Sorin Cîmpeanu: “Nu avem toţi profesorii formaţi pentru acest tip de predare”

Creșterea cazurilor de coronavirus, de la o zi la alta, reprezintă o amenințare pentru școli, deoarece ar putea trece, din nou, toate, la orele online. Sorin Cîmpeanu nu-și dorește să se ajungă în acest punct.
28.09.2021 | 19:05
Cand trec scolile in online Sorin Cimpeanu Nu avem toti profesorii formati pentru acest tip de predare
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, în cadrul unei videoconferințe faptul că ar trebui făcute eforturi încât școlile să nu mai ajungă la învățământul online, din cauză că nu sunt puse la punct toate aspectele necesare acestui tip de predare.

Sorin Cîmpeanu a făcut referire la lipsa conținutului digital pentru anumite discipline, dar și la lipsa cunoștințelor utilizării online-ului de către unii profesori.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu: ”Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile într-adevăr să se închidă ultimele şi să se deschidă primele” 

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a punctat lipsa echipamentelor de care au nevoie elevii și inclusiv studenții pentru cursurile/orele online.

”Atâta vreme cât nu avem conectivitate generalizată, disponibilitate echipamente pentru absolut toţi elevii şi studenţii din România, cât nu avem conţinut digital pentru toate disciplinele, cât nu avem toţi profesorii formaţi pentru predarea online, cât nu avem platforme dedicate de evaluare, este de preferat în mod clar prezenţa fizică în şcoli şi universităţi.

ADVERTISEMENT

Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile într-adevăr să se închidă ultimele şi să se deschidă primele”, a spus Sorin Cîmpeanu în conferința online, ”Educaţie: învăţătură, digitalizare, sănătate”, organizată de ziarul ”Bursa”.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că se fac eforturi pentru o bună desfășurare a educației online. Prin PNRR s-ar putea ca lucrurile să se încline în favoarea unităților de învățământ.

ADVERTISEMENT

”În PNRR avem 3,6 miliarde de euro sub tutela „România Educată” – sunt resurse financiare disponibile pentru educaţie şi în alte programe, dar doar sub tutela „România Educată” avem 3,6 miliarde de euro disponibile.

Este o adevărată provocare să poţi să foloseşti eficient aceste resurse. Digitalizarea educaţiei are mult peste un miliard de euro din cei 3,6 miliarde”, a mai declarat ministrul educației.

ADVERTISEMENT

Totodată, Sorin Cîmpeanu a spus că în noul an școlar, 2021-2022, s-au făcut unele progrese în ceea ce privește învățatul în regim online, anume o conectarea mai bună la internet. Însă, ministrul a subliniat că lucrurile tot mai trebuie îmbunătățite.

”În primul rând, e nevoie de conectivitate generalizată – de accesul generalizat la Internet – şi s-au făcut paşi foarte importanţi: am deschis anul şcolar 2021-2022 având o conectivitate mai bună decât aveam în toamna anului 2020, dar nu suficient de bună.

Nu putem spune că toţi cei trei milioane de preşcolari şi elevi au acces la internet în condiţii optime”, au mai fost cuvintele ministrului.

Sorin Cîmpeanu: ”Nu avem platforme dedicate evaluării online”

Sorin Cîmpeanu a mai evidențiat lipsa unor platforme pentru evalurea online. Drept urmare, se lucrează pentru crearea lor.

”Nu avem platforme dedicate evaluării online. Evaluarea este punctul final al oricărui proces didactic – un element foarte important; nu avem aceste platforme dedicate şi securizate”, a mai punctat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT