News

Când trecem la ora de vară 2021. Duminică se dau ceasurile înainte cu o oră

26.03.2021 | 07:38
Cand trecem la ora de vara 2021 Duminica se dau ceasurile inainte cu o ora
ADVERTISEMENT

România va trece în curând la ora de vară, o schimbare care poate duce la probleme suplimentare pentru unele persoane, mai ales în contextul în care stresul provocat de pandemie își face în continuare simțită prezența.

La sfârşitul acestei săptămâni, în noaptea de 27 spre 28 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin, iar organismul uman va resimţi din plin efectele, având în vedere că trecerea se va produce brusc.

ADVERTISEMENT

Ba mai mult, unele studii au arătat că schimbarea fusului orar creşte incidenţa atacurilor de cord cu până la 20 la sută. De aceea, Parlamentul European vrea ca statele membre să aleagă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă.

În acest weekend trecem la ora de vară

Întregul proces a fost amânat, însă, din cauza pandemiei Covid-19 și va putea fi reluat abia în 2022. Până atunci, în noaptea de 27 spre 28 martie trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte, chiar dacă organismul fiecăruia dintre noi va resimți din plin efectele acestei schimbări.

ADVERTISEMENT

Un procent important din persoane vor percepe această modificare a orei ca picătura care umple paharul. Sunt cei mai sensibili, care s-au săturat de stresul pandemiei, de restricţiile impuse.

Indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare.

ADVERTISEMENT

Mai avem şi cetăţenii care nici măcar nu vor băga în seamă această trecere la ora de vară pentru că au pe cap alte griji mai mari. Sunt preocupaţi de ce restricţii de circulaţie noi se introduc, de gestionarea resurselor financiare sau de problema copiilor care fac şcoală online”, atrage atenția psihologul Keren Rosner.

Studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că schimbarea bruscă a fusului orar și pierderea unei ore de somn pot crește incidenţa atacurilor de cord cu până la 20%.

ADVERTISEMENT

De fapt, din cauza acelei ore de somn pierdute se pot agrava accelerat mai multe tipuri de afecţiuni cronice”, a explicat doctorul Amneet Sandhu în cadrul unei reuniuni a Colegiului American de Cardiologie din Washington. Drept urmare, experţii consideră că ambele schimbări orare, trecerea la ora de vară, dar şi la cea de iarnă, sunt stresante pentru organism şi trebuie să renunţăm la ele.

ADVERTISEMENT