News

Când va ajunge aerul polar în România. Ţara noastră, printre cele mai afectate din Europa de fenomenul extrem

29.09.2019 | 08:51
Cand va ajunge aerul polar in Romania Tara noastra printre cele mai afectate din Europa de fenomenul extrem

Vremea în România este la extreme toamna aceasta. Aerul polar pătrunde în România în următoarele zile, iar noi vă oferim prognoza actualizată a vremii. După trei zile de căldură, cu temperaturi specifice verii, în țara noastră va ajunge o masă de aer rece care va pătrunde în vestul și nord-vestul continentului de mâine.

Aerul polar în România: Scăderi cu 10 grade ale temperaturilor

Până la 32 de grade vor avea românii luni și marți în sudul teritoriului, însă de miercuri noapte vremea se va răci considerabil. Conform prognozei pentru următoarele zile, joi dimineața vor fi temperaturi negative în cele mai multe regiuni ale țării, în special în județele de deal și de munte și în zonele depresionare.

Masa de aer polar va pătrunde luni în partea nord-vestică a Europei și va ajunge în zona centrală miercuri dimineața. Cele mai afectate țări de vremea rece vor fi (de la vest la est) Olanda, Germania, Polonia, Austria, nordul Italiei, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Republica Moldova și Macedonia, conform datelor actualizate, scrie Severe Weather Europe.

aerul polar românia
Temperaturile negative se vor resimți în mai toată țara, începând de joi, 3 octombrie. Sursa foto: româniatv.net

Județele unde românii vor dârdâi de frig, de joi

Temperaturile vor coborî în regiunile înalte ca relief până la -5 sau chiar -10 grade Celsius în special în nopțile de joi și vineri. În România, frigul se va resimți în special în centrul și nordul Transilvaniei și Moldova, căci masa de aer va circula dinspre nord spre centru. Frig va fi și în sudul teritoriului, dar cu temperaturi ceva mai suportabile față de restul țării.

În regiunile centrale, nord-vestice și nord-estice ale României temperaturile vor coborî joi de la 27 de grade Celsius (prognoza anunțată pentru miercuri) la doar 16 în timpul zilei! Noaptea se vor atinge doar 5 grade în zonele de câmpie, iar la munte temperaturile vor coborî sub zero grade.

Frigul va persista până duminică, cu ușoare ameliorări climatice. Cele mai afectate județe de aerul polar vor fi Satu Mare, Bihor, Maramureș, Bistrița, Suceava, Iași, Cluj, Sălaj, Arad, Timiș, Hunedoara, Brașov, Harghita, Covasna, Neamț, Bacău, Vaslui, Sibiu și Mureș. Sunt așteptate precipitații mixte și ninsori la munte.

 

 

Tags: