News

Când va ajunge noua variantă de vaccin anti-Covid în România. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat marți, într-o conferință de presă, când va ajunge în România vaccinul adaptat noilor tulpini de Covid-19.
08.11.2022 | 18:13
Cand va ajunge noua varianta de vaccin antiCovid in Romania Anuntul ministrului Alexandru Rafila
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat când va ajunge în România noul vaccin anti-Covid. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La sfârșitul acestei toamne, în România va ajunge noua variantă de vaccin anti-Covid, un ser adaptat noilor tulpini. Anunțul a fost făcut, marți, de ministrul sănătății.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat când va ajunge în România noul vaccin anti-Covid

Într-o conferință de presă susținută la sediul ministerului, Alexandru Rafila a anunțat că vaccinul adaptat noilor tulpini de Covid-19 va ajunge în România până la sfârşitul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Ministrul social-democrat al sănătății a fost întrebat de jurnaliști de ce atât de târziu. Rafila a explicat că: ”ajunge târziu în România pentru că eu am o responsabilitate faţă de banii publici. Pentru că a fost un proces lung de negociere, de reducere a cantităţii”.

”Știţi din ce cauză? Ajunge târziu în România pentru că eu am o responsabilitate faţă de banii publici.

ADVERTISEMENT

Pentru că a fost un proces lung de negociere de reducere a cantităţii pe care precedentul Guvern a contractat-o pentru anul 2022 şi 2023 şi noi în acest an trebuia să cumpărăm peste 19 milioane de doze de vaccin de la Pfizer”, a explicat Rafila, conform Agerpres.

Ministrul PSD al Sănătății a mai adăugat că scopul său este să facă economie, bani utili pentru pacienții din țară.

ADVERTISEMENT

”Şi atunci, având deja şase milioane de doze expirate sau în curs de expirare, având frigiderele pline, m-am gândit că totuşi nişte sute de milioane de euro ar trebui să rămână pentru pacienţii din România, adulţi sau copii”.

Rafila a mai spus că din cele 19 milioane de doze au fost vândute 7,5 milioane și s-a negociat cu cei de la compania producătoare şi de la Comisia Europeană reducerea cantității restante de 11,2 milioane la 3 milioane.

ADVERTISEMENT

Conform oficialului Executivului, prin revânzarea a 7,5 milioane de doze de către România şi prin reducerea cantităţii în urma negocierilor s-a făcut o economie de cel puţin 300 de milioane de euro în 2022.

Alexandru Rafila anunță că se va imuniza cu noul tip de vaccin anti-Covid

În ceea ce privește noua variantă de vaccin anti-Covid-19, ministrul Alexandru Rafila a recunoscut că nu va ezita să se imunizeze.

”Şi eu o să mă vaccinez cu doza a patra atunci când va fi disponibilă noua variantă a vaccinului împotriva infecţiei cu Covid-19”, a mai susţinut ministrul sănătăţii, în ieșirea publică de marți.

ADVERTISEMENT