News

Când va atinge România imunitatea de grup. Estimările lui Alexandru Rafila

28.04.2021 | 13:26
Cand va atinge Romania imunitatea de grup Estimarile lui Alexandru Rafila
Când va atinge România imunitatea de grup. Estimările lui Alexandru Rafila Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Când va atinge România imunitatea de turmă este întrebarea pe care și-o pune toată lumea. Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătăţii,  a făcut unele estimări  în acest sens.

Deputatul PSD a subliniat că scenariul pe care îl prezintă este unul optimist. El a precizat că revenirea la o viață normală, însemnând și renunțarea la masca de protecție, ar putea să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a declarat că succesul campaniei de vaccinare ar trebui să fie prioritatea tuturor. Acesta a explicat că trebuie să se evite politizarea acestuia.

Când va atinge România imunitatea de grup. Estimările lui Alexandru Rafila

„Am să mă refer la scenariul cel mai optimist. Dacă tragem toți în aceeași direcție (…) probabil că acea țintă de obținere a imunității de grup ar putea fi atinsă probabil toamna, la sfârșitul lunii septembrie sau în luna octombrie”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

„E o perioadă suficientă în care să putem menține acest ritm de 100.000 de persoane vaccinate zilnic, care ar permite atingerea țintei respective,” a adăugat acesta.

Întrebat dacă acest lucru ar însemna renunțarea la masca de protecție, deputatul PSD a răspuns afirmativ: „da, din punctul meu de vedere. Lucrul acesta este probat în țări care au atins imunitatea de grup, mă refer la Israel, cel mai cunoscut exemplu. Trebuie să înțelegem că libertatea comunităților noastre depinde de înțelegerea pe care o avem şi de sprijinul pe care îl dăm vaccinării. Nu avem altă soluție”.

ADVERTISEMENT

Alexadru Rafila: „Vreau să terminăm cu restricțiile”

Medicul a precizat și că restricțiile sunt o soluție temporară: „restricţiile oferă doar momente de respiro. Adică, se introduc restricții mai mult sau mai puţin dure, scade la un moment dat incidența bolii, se ridică restricțiile, după care, după un interval de 1 – 2 luni, restricțiile se reintroduc”.

„Vreau să terminăm odată cu această reîntoarcere la restricţii şi să urmăm calea în care restricţiile sunt ridicate odată pentru totdeauna. Acesta trebuie să mesajul pentru oamenii acestei ţări. Trebuie scoasă din discuție orice referire la obligativitatea vaccinării, la discriminare. Nu trebuie niciun fel de acțiune coercitivă menționată sau indusă, pentru că acest lucru va reduce aderenţa la vaccinare,” a adăugat medicul.

ADVERTISEMENT

Rafila susține implicarea artiștilor în campania de vaccinare

Întrebat ce crede despre implicarea artiștilor, chiar și a maneliștilor în campania de vaccinare. Deputatul PSD a precizat că este o idee bună, dar să sunt anumite lucruri ce trebuie luate în considerare: „ideea este bună, cu trei condiţii: să existe o coordonare a campaniei de informare, să existe bună credință din partea celor care se implică şi să înțeleagă de ce fac acest lucru”.

 „Indiferent că este vorba de un artist dintr-o altă zonă, maneliști, cum spuneți dvs, pentru mine nu are asta importanță. Important este ca persoane credibile, lideri de opinie din zona artistică, să facă acest lucru, dar trebuie gândit, nu lăsat la voia întâmplări,” a adăugat acesta.

Rafila a mai subliniat un aspect important: „acest demers trebuie şi finanţat. Că face cineva benevol, foarte bine, dar în lipsa unei gândiri coerente şi a unei finanțări dedicate campaniei de informare şi de aderenţă la vaccinare cred că rezultate vor fi îndoielnice.”

ADVERTISEMENT