News

Când va avea România creșe moderne. Decizie majoră a Guvernului Cîțu

Guvernanții anunță că în curând în România se vor construi creșe moderne.
03.06.2021 | 08:36
Cand va avea Romania crese moderne Decizie majora a Guvernului Citu
ADVERTISEMENT

Încă de la începutul anului, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila anunța faptul că în România vor fi construite creșe moderne după modelul celor din Europa.

A fost nevoie de câteva luni pentru ca noile reglementări să fie adoptate. Prin modificările făcute guvernanții speră să crească natalitatea și să le încurajeze pe mămici să revină mai repede la birou.

ADVERTISEMENT

Cseke Attila a declarat că normativa în vigoare are veche de 24 de ani și nu mai reflecta realitatea de astăzi.

Când va avea România creșe moderne

Ministerul Dezvoltării a adoptat noile reglementări privind construirea de creșe. Legea privind construirea acestor spații era veche de aproape 24 de ani și nu mai reflecta realitatea și nevoile actuale.

ADVERTISEMENT

“Noua reglementare va fi mai simplă, mai ușor de aplicat, și va garanta creșe sigure în caz de incendiu. În 2002 au fost modificate regulile privind construcția de locuințe, de atunci nu a fost actualizată nicio prevedere privind construcțiile.

Ministerul Dezvoltării va demara, încă în acest an, construirea noilor creșe conform programului de guvernare, astfel a fost necesară și urgentă actualizarea normativelor din acest domeniu. Scopul este să construim creșe moderne, pe baza unor reglementări moderne”, a spus Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă al UDMR.

ADVERTISEMENT

Noile construcții vor avea  5 – 10 mp/copil spațiu de joacă în aer liber, un cabinet medical de cel puțin 16 mp în clădire, și cel puțin 8 mc de aer/copil în fiecare spațiu de joacă și dormitor. Noile reglementări conțin și prevederi despre eficiența energetică din surse regenerabile, elemente specifice legate de urbanism, rezistență, securitate și arhitectură.

Creșe în clădiri de birouri

Construirea creșelor a fost unul dintre primele proiecte anunțate de ministru la instalare. Atunci a spus că România are doar 386 de creșe în toată țara, adică 10 creșe pe județ.

ADVERTISEMENT

Ministrul Dezvoltării în dorește să fie construite creșe în unele clădiri de birouri pentru a le ajuta pe tinerele mămici. Acestea vor fi făcute acolo unde există un număr suficient de angajați și copii.

“Scopul este de a încuraja natalitatea și de a ajuta tinerele mame în revenirea pe piața forței de muncă. Reglementările în vigoare, de 79 de pagini, au fost reduse la 28, și acordă posibilitatea, cu respectarea tuturor criteriilor și prevederilor, amplasării creșelor în cadrul unor clădiri de birouri “, se mai arată în comunicat.

Guvernanții sunt în alertă după ce a avut loc o scădere drastică a natalității anul trecut.

ADVERTISEMENT