News

Când va debuta programul ”Rabla pentru electrocasnice”. Anunțul oficial al ministrului Mediului

29.12.2020 | 20:03
Cand va debuta programul Rabla pentru electrocasnice Anuntul oficial al ministrului Mediului
ADVERTISEMENT

Noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, vine cu vești bune în prag de an 2021 și anunță când va debuta programul ”Rabla pentru electrocasnice”. 

Blocat în urmă cu câteva săptămâni din ”motive cibernetice”, programul va începe în ianuarie, imediat după ce va fi aprobat bugetul pentru 2021, iar problemele cu aplicația informatică vor fi remediate.

ADVERTISEMENT

Pe 26 noiembrie a fost publicat în Monitorul Oficial Ghidul pentru finanțarea acestui program. Din păcate, o serie de probleme tehnice au împiedicat demararea acestuia la termenul stabilit.

Ministrul Mediului a anunțat când începe programul ”Rabla pentru electrocasnice”

Noul ministru al Mediului, reprezentantul UDMR Tanczos Barna, a declarat că noul program ” Rabla pentru electrocasnice” va începe încă din prima lună a noului an.

ADVERTISEMENT

Întregul proiect va fi demarat după ce aplicația informatică va fi remediată, iar bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat.

”Eu sper ca imediat după aprobarea bugetului să putem relansa acest program. Am avut o discuție lungă cu colegii în minister, din păcate ne-a prins sfârșitul de an, ne-au prins sărbătorile și sistemul nu era funcțional. De fapt, conducătorul instituției a plătit cu funcția pentru aceste greșeli.

ADVERTISEMENT

Este de nepermis ca un nou program atât de popular și atât de așteptat de toată lumea să eșueze din cauza unor greșeli umane. Este vorba de un sistem informatic, care trebuia să fie testat, trebuia să fie sigur și să nu ajungem în asemenea situație.

În ianuarie, imediat ce vom avea bugetul aprobat, vom porni programul cu un sistem informatic care nu va mai da greș și așteptăm persoanele interesate să acceseze fondurile alocate pentru acest program, Rabla pentru electrocasnice”, a declarat Tanczos Barna la Digi24.

ADVERTISEMENT

Bugetul programului și ce produse se pot achiziționa

Programul are alocat un buget de 40 de milioane de lei. ”Avem un buget total de 40 de milioane de lei, dublu faţă de bugetul pe care l-am alocat atunci când a demarat acest program, în anul 2018. Noi estimăm că peste 100.000 de români vor putea să beneficieze de acest program”, spunea Mircea Fechet, fostul ministru al Mediului, pe 26 noiembrie.

Tot atunci, oficialul Guvernului a menţionat şi categoriile de produse ce vor fi incluse în ediţia din acest an a Programului ”Rabla pentru electrocasnice”. E vorba de aspiratoare, uscătoare de rufe, tablete şi laptopuri.

”Finanţăm maxim 50% din valoarea unui echipament. Aici avem o noutate – faptul că am introdus, faţă de anii trecuţi, patru categorii noi de produse, respectiv: aspiratoare, uscătoare de rufe, tablete şi laptopuri.

Cât priveşte valoarea fiecărui voucher, avem propusă suma de 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, aparate de aer condiţionat (inclusiv cele portabile), frigidere sau combine frigorifice, televizoare şi uscătoare de rufe, 300 de lei pentru maşina de spălat rufe şi pentru tablete.

Totodată, pentru achiziţionarea de aspiratoare oferim un voucher de 200 de lei. Este important să ştim să aceste vouchere vor fi emise în mod electronic.”, a mai spus oficialul.

ADVERTISEMENT