ADVERTISEMENT
News

Când va deveni tulpina britanică dominantă în România. Octavian Jurma: “Va fi ca în cazul unei noi epidemii”

Autor: Adrian Ilie | 11.02.2021 | 11:46
Când va deveni tulpina britanică dominantă în România. Octavian Jurma:
Valul trei al epidemiei ar putea lovi România de luni viitoare/ Sursa foto: hepta.ro

România riscă să se confrunte cu un val trei al epidemiei de coronavirus, pe fondul înlocuirii vechii tulpini a virusului cu cea apărută în Marea Britanie, estimează cercetătorul Octavian Jurma. Noua tulpină ar urma să devină predominantă la noi la sfârșitul lunii martie sau începutul lui  aprilie.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Octavian Jurma, apariția celui de-al treilea val epidemic va fi grăbită de redeschiderea școlilor în lipsa unor statistici exacte privind situația epidemiologică, precum și de accelerarea răspândirii noii tulpini.

Pericolul constă în faptul că România este mai puțin pregătită să facă față valului trei decât a fost pentru valul doi care a apărut la începutul toamnei.

ADVERTISEMENT

Tulpina britanică va provoca un nou val de infectări

Acum suntem pe un platou, cu o ușoară scădere a cazurilor noi, iar platoul ăsta poate fi obținut și printr-un vârf natural obținut pe vechea tulpină”, a declarat Octavian Jurma pentru FANATIK.ro.

Însă există indicii că tulpina britanică, mai contagioasă, începe să o înlocuiască pe cea veche. „Dacă la primele cazuri, aveam un caz din 20 trimise la secvențiere, acum avem cam unul din trei”, a spus Jurma. El a atras atenția că România nici nu dispune de o capacitate ridicată de a realiza secvențierea virusului pentru a stabili despre ce tulpină este vorba în fiecare caz.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, tulpina britanică va fi dominantă în România. Va fi o curbă diferită și nouă cam în două săptămâni de la redeschiderea școlilor. Curba va fi ca în cazul unei noi epidemii”, a precizat cercetătorul timișorean.

El a precizat că tulpina care circulă în momentul de față va fi înlocuită complet de cea britanică, o situație comună în cazul virusurilor. Există și un scenariu negru, însă mai  puțin  probabil: acela în care tulpinile vor conviețui suficient de mult încât să se combine într-o nouă variantă a virusului.

ADVERTISEMENT

Octavian Jurma a invocat un caz din Brazilia al unui tânăr care era infectat concomitent cu două tulpini: cea prevalentă în   momentul actual și cea sud-africană. În aceste cazuri există riscul ca variantele virusului să se recombine și să devină chiar rezistentă la vaccinare.

România, mai puțin pregătită decât înaintea valului  doi

Lăsând la o parte această posibilitate extremă, Jurma avertizează că România este slab pregătită pentru a face față unui nou val de infectări. „Oricum în momentul de față stăm de două ori mai prost decât în toamnă la numărul de infectări. Înainte de valul doi, aveam 50% locuri libere în secțiile de terapie intensivă, acum sunt doar 10%”, a precizat acesta.

ADVERTISEMENT

În plus, România începe să ia măsuri de relaxare, precum redeschiderea școlilor, în contextul în care celelalte țări din Europa înăspresc restricțiile pe măsură ce identifică noi cazuri de infectare cu tulpinile britanică și sud-africană. „Trebuie să testezi mai mult, dar noi ne bazăm strict pe vaccinare. În Marea Britanie merg din ușă în ușă să caute tulpina  sud-africană (…) Nu e de mirare că celelalte țări europene intră în panică”,  a afirmat Octavian Jurma.

O altă vulnerabilitate a țării noastre în fața probabilului val trei este că avem un sistem sanitar cu capacități limitate, iar personalul este epuizat, mai ales că medicii și asistentele nu și-au luat concediile pe durata verii.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!