Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat când va fi atins vârful de debit pe Dunăre în România, potrivit estimărilor. Oficialul spune că autoritățile sunt în alertă, deoarece există riscul producerii de viituri în țara noastră.
Reprezentanții Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, specialiștii Apelor Române, dar și de la ANM şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodăria Apelor discută în fiecare zi cu privire la această situație. Potrivit ministrului, vârful de debit va fi atins la finalul lunii septembrie.
„Fără îndoială că suntem în alertă. Colegii mei sunt convocaţi aproape zilnic pe acest subiect. Vârful de debit îl vom înregistra cel mai probabil la sfârşitul acestei luni, fie pe data de 28, fie pe data de 29 septembrie, în funcţie de precipitaţiile pe care le avem, şi în Serbia, în funcţie de ceea ce se mai întâmplă în bazinul superior al Dunării”, a transmis Mircea Fechet, potrivit Agerpres.
Ministrul a amintit că în 2006 s-a înregistrat un debit record de 15.800 metri cubi/secundă, la intrarea în ţară, la Baziaş. De această dată, experții spun că ar trebui să ne așteptăm la un debit de 9.500-9.800 metri cubi/secundă. Prin urmare, situația este monitorizată în timp real.
De asemenea, Mircea Fechet a ținut să puncteze că emiterea unui cod galben de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM) nu reprezintă neapărat un pericol. Ministrul a vorbit și despre investițiile care ar trebui să fie făcute, urgent, în județele Galați și Vaslui.
Fechet amintește că a propus anumite proiecte privind amenajări hidrotehnice pentru a proteja localitățile de pericol. În acest sens este necesară inclusiv finalizarea barajului de la Suhurlui.
„Avem, la o primă evaluare în judeţul Galaţi şi în judeţul Vaslui, peste 100 km de curs de apă afectat. Acele lucrări trebuie refăcute, trebuie decolmatate,. Trebuie regularizate albiile acelor cursuri de apă pentru a asigura o scurgere adecvată în situaţia în care vom avea din nou ploi abundente. Astăzi, toate acele secţiuni nu pot asigura acele debite (..)
Amenajarea hidrotehnică de la Suhurlui a fost începută în perioada comunistă şi abandonată în anul 1989. Doar ‘umărul’ stâng al acestei amenajări a fost construit şi volumul la acea vreme era de 200 de milioane metri cubi. La Vidraru avem 300 şi ceva de milioane metri cubi, doar pentru a compara cele două situaţii. Aş adăuga şi că acel curs de apă, Suhu, în multe luni din an este secat aproape în totalitate. Cu siguranţă, specialiştii ne vor spune în ce măsură o acumulare nepermanentă ar putea fi o soluţie tehnică viabilă şi am decis demararea de urgenţă a acestor evaluări”, a mai spus Mircea Fechet.
În ceea ce privește inundațiile din weekend, care s-au soldat cu șapte decese și pagube imense, în patru județe, mai ales Galați și Vaslui, ministrul Mediului spune că au fost emise avertizări încă de miercuri, 11 septembrie. Atenționările meteorologice și hidrologice au fost actualizate joi și vineri.
Vineri, la ora 12:00, nivelul de alertă a fost ridicat la Cod Portocaliu și a fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. După 13-14 ore de la acest moment a fost înregistrat primul deces din cauza inundațiilor.
De altfel, autoritățile din Ungaria și Slovacia sunt în alertă tot din cauza creșterii debitului Dunării. Mii de soldați și voluntari intervin în Budapesta, pentru a ridica diguri cu saci plini cu nisip. Hidrologii se așteaptă ca nivelul apei să crească cu peste 8 metri, în următoarele zile.
Și în Slovacia situația este gravă, după ce Dunărea a ieșit din matcă. Capitala țării, Bratislava, a fost inundată, după ce nivelul Dunării a crescut cu aproape 10 metri.