Sport

Când va fi decernat trofeul „Balonul de Aur” în 2021! Francezii au făcut marele anunţ

Cel mai prestigios trofeu la nivel individual în fotbalul mondial, „Balonul de aur”, va fi înmânat în acest an pe 29 noiembrie, la Paris, anunțul fiind făcut de publicația franceză „France Football”, care acordă distincția.
30.09.2021 | 18:25
Cand va fi decernat trofeul Balonul de Aur in 2021 Francezii au facut marele anunt
Messi a câștigat cele mai multe trofee
ADVERTISEMENT

Lista nominalizaţilor pentru aceste premii va fi făcută publică pe 8 octombrie, la ora 17.30 a Franței, pe antenele şi reţelele grupului L’Equipe, după cum au informat organizatorii.

Trofeul nu a fost acordat în 2020 din cauza pandemiei

Ceremonia din acest an va avea loc la Teatrul Chatelet, iar unul dintre prezentatori va fi fostul mare atacant ivorian Didier Drogba, retras din activitate acum trei ani. Ca de obicei, vor fi date trofeele „Balonul de Aur” la masculin şi feminin, trofeul Kopa pentru cel mai bun tânăr jucător şi trofeul Iaşin pentru cel mai bun portar.

ADVERTISEMENT

Lionel Messi, de şase ori câştigător al distincției, şi Megan Rapinoe sunt deţinătorii acestui trofeu, pe care l-au obţinut în 2019. Messi, pe atunci la Barcelona, a câștigat cu un avans minim în fața olandezului Virgil van Dijk (Liverpool), doar 7 puncte: 686, față de 679.

Trofeul nu a mai fost decernat în 2020, din cauza pandemiei, dar mulți consideră că polonezul Robert Lewandowski, de la Bayern München, merita să intre în posesia lui.

ADVERTISEMENT

Real Madrid și Barcelona propun câte un singur jucător

Publicația goal.com a alcătuit o listă de 20 de jucători care au șanse, mai mari sau mai mici, să câștige trofeul. Favorit pare a fi argentinianul Messi, transferat în vară de la Barcelona la PSG, care și-a adujudecat, în vară, primul lui trofeu la nivel de națională, Copa America.

Iată lista alcătuită de goal.com: Lionel Messi (PSG), Robert Lewandowski (Bayern München), Jorginho (Chelsea), N’Golo Kante (Chelsea), Romelu Lukaku (Chelsea), Erling Haaland (Borussia Dortmund), Kylian Mbappe (PSG), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Kevin De Bruyne (Manchester City), Karim Benzema (Real Madrid), Gianluigi Donnarumma (PSG), Federico Chiesa (Juventus), Ruben Dias (Manchester City), Harry Kane (Tottenham), Raheem Sterling (Manchester City), Neymar (PSG), Mason Mount (Chelsea), Bruno Fernandes (Manchester United), Pedri (Barcelona), Nicolo Barella (Inter).

ADVERTISEMENT

Primul câștigător a fost Matthews

Trofeul a fost acordat prima dată în 1956, iar fericitul câștigător a fost englezul Stanley Matthews (de la Blackpool), fiind urmat pe podium de spaniolul Alfredo di Stefano și francezul Raymond Kopa (ambii de la Real Madrid).

Până în 2006, ierarhiile finale erau alcătuite pe baza voturilor jurnaliștilor, dar ulterior și-au intrat în rol selecționerii și căpitanii echipelor naționale din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Timp de 38 de ani, puteau câștiga trofeul numai jucători europeni care activau la echipe de pe bătrânul continent, dar s-a luat decizia ca din 1995 să poate fi recompensat orice fotbalist care evolua în Europa, indiferent de țara de origine. Astfel că, în 1995, liberianul George Weah, de la AC Milan, a primit „Balonul de aur”.

După alți 12 ani s-a mai făcut o modificare, în sensul că trofeul putea reveni oricărui fotbalist activ, dar, până în prezent, au câștigat tot jucători care activează în Europa.

Publicația franceză și FIFA au făcut un parteneriat și, între 2010 și 2015, iar trofeul a avut denumirea „Balonul de Aur FIFA”.

Ulterior, cele două părți au decis să meargă fiec are pe drumul ei, iar forul mondial a revenit la trofeul pe care-l acordă din 1991, „Jucătorul Mondial al Anului FIFA”.

ADVERTISEMENT