News
notix pixel id

Când va fi disponibil certificatul verde de vaccinare? Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță

07.05.2021 | 23:47
Când va fi disponibil certificatul verde de vaccinare? Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță
Când va fi disponibil certificatul verde de vaccinare? Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță, foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiţă a anunțat când ar trebui să fie disponibil certificatul verde de vaccinare. Medicul a remarcat faptul că motivația vaccinării e dată și de dorința de a călătorii în străinătate.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunțat, la Digi24, că, la nivel european, se aşteaptă ca „la începutul lunii iulie” să fie implementat acest document.

Certificatul verde de vaccinare ar urma să permită persoanelor să călătorească în ţările Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță: Certificatul verde de vaccinare „ar urma să fie gata în luna iulie”

„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Toate datele regăsite în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal.

Mai avem cealaltă bază de date, CoronaForms, în care se regăsesc toate datele şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii de la STS”, a afirmat Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24, potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

Medicul a explicat că persoanele pot solicita codul QR, care ar urma să se se poată descărca electronic. Informaţiile pot fi prezentate pe telefon sau pe alte device-uri, dar ”la controlul de la punctele de trecere a frontierei, datele nu vor putea fi stocate”. 

Certificatul verde digital va cuprinde trei certificate distincte: un certificat de vaccinare, care precizează numele vaccinului, data și locul administrării, numărul de doze administrate; un certificat de test negativ (PCR sau antigen); un certificat pentru persoanele care s-au vindecat de curând după infectare.

ADVERTISEMENT

Ce spune europarlamentarul Tudor Ciuhodaru despre certificatul verde de vaccinare?

Suntem aici pe un teren minat. Nu ni s-au prezentat bazele medicale, etice și legale ale acestui certificat. De exemplu, știm că eficacitatea vaccinulurilor este între 60% și 90%. Asta înseamnă că 10-40% dintre cei vaccinați pot face boala și o pot fi contagioși.

Eu nu înțeleg de ce un vaccinat asimptomatic este acceptat peste tot, iar un asimptomatic nevaccinat face pușcărie medicală”, a declarat, pentru FANATIK, Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri