Fotbal intern

Când va fi implementat VAR în Liga 1?! Anunțul CCA: „Avem nevoie de șase luni”

16.04.2020 | 10:24
Cand va fi implementat VAR in Liga 1 Anuntul CCA Avem nevoie de sase luni
ADVERTISEMENT

Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA, a recunoscut că implementarea sistemului VAR în Liga 1 la startul următoarei stagiunii, anunțată de FRF, este puțin probabilă, arbitrii având nevoie de o perioadă de șase luni pentru pregătire.

Când va fi implementat VAR în Liga 1

Federația Română de Fotbal a anunțat în luna octombrie a anului trecut că sezonul 2020 – 2021 al Ligii 1 va beneficia de sistemul de video arbitraj începând cu prima etapă.

ADVERTISEMENT

În ciuda anunțului FRF, Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA, transmite că arbitrii au nevoie de șase luni de pregătire înainte de folosirea sistemului VAR în meciurile oficiale, perioadă de training ce încă nu a fost începută.

Nu CCA este responsabil pentru achiziţionarea sistemului VAR, trainingul depinde într-adevăr de noi.

ADVERTISEMENT

Noi trebuie să ştim ce sistem vom achiziţiona, pentru că aşa vom putea achiziţiona simulatoarele pe care arbitrii să se pregătească. Avem nevoie cam de șase luni pentru asta.

Un arbitru ca să poată să folosească sistemul, el trebuie să înţeleagă cum funcţionează. Trebuie pregătiţi şi operatorii, iar estimarea de 6 luni nu este făcută de noi, ci de IFAB. Am avut deja o videoconferinţă cu ei în care am discutat care sunt paşii următori şi ce avem de făcut.

ADVERTISEMENT

Noi pe partea teoretică vom continua să-i pregătim, apoi vom vedea ce se va întâmpla. Ca un arbitru să fie certificat VAR are nevoie de foarte multe minute. E ca un şofer care face şcoala auto.

Trebuie să vizioneze un număr de clipuri, gradul de dificultate creşte. Vorbim despre 75 – 100 de clipuri, cu o medie de trei minute, pe care el trebuie să le rezolve”, a declarat Alexandru Deaconu la TV Telekomsport.

ADVERTISEMENT

Costurile suplimentare

Vicepreședintele CCA transmite că echipele vor trebui să suporte, după implementarea sistemului, baremul arbitrilor VAR, care s-ar ridica la aproximativ 4.000 de lei.

Nu ştiu cât ar însemna în plus la barem, pentru că trebuie să analizăm şi ce se întâmplă la alte ţări.

Din câte îmi aduc aminte, în cazul arbitrilor adiţionali au fost cam 4000 de lei per echipă”, susține Deaconu.

ADVERTISEMENT