Fotbal intern

Când va fi introdus sistemul VAR în Liga 1? ”Implementarea lui reprezintă prioritatea principală”

07.10.2020 | 16:25
Cand va fi introdus sistemul VAR in Liga 1 Implementarea lui reprezinta prioritatea principala
VAR. Sursă foto: RFI România.
ADVERTISEMENT

Toți oamenii implicați în fotbalul din România cer introducerea VAR-ului (sistemul de arbitraj video). Justin Ștefan, secretarul general al LPF, spune că proiectul se află în desfășurare și că, în cel mai bun caz, partidele din play-off ar putea fi primele cu VAR în fotbalul românesc.

Video arbitrajul la meciuri ar limita numărul erorilor. Sunt nemulțumiri și în țările în care VAR-ul s-a implementat deja.

ADVERTISEMENT

“Am ascultat declarația domnului Iftimie şi îl asigur atât pe dânsul, cât și pe ceilalți finanțatori din Liga 1 că implementarea sistemului de arbitraj video, cât și definitivarea mecanismului de evaluare financiara a cluburilor reprezintă principalele priorități pentru perioada următoare”, a declarat Justin Ștefan.

LPF anunță când vom avea arbitraj video: ”Sezonul 2021-22 va fi cu VAR”

„În cel mai bun scenariu, sistemul de arbitraj video va fi introdus din play-off, însă asta depinde mult și de durata de timp necesară pentru pregătirea arbitrilor. Cu siguranță însă că sezonul 2021-22 va fi cu VAR. 

ADVERTISEMENT

La ce arbitraje am văzut, mi-aș dori ca toată lumea să înțeleagă că avem nevoie de VAR cât mai curând. Orice timp pierdut e în defavoarea fotbalului.

Am identificat împreună cu deținătorul de drepturi echipamentele necesare, iar acum aşteptăm de la Comisia de Arbitri informațiile relevante privind durata de timp necesară pentru pregătirea arbitrilor şi necesarul de echipament tehnic pentru efectuarea acestei pregătiri.

ADVERTISEMENT

VAR-UL înseamnă o protecție suplimentară pentru protejarea integrității competiției şi a ierarhiei în clasament. Este, de asemenea, şi o investiție justificată din punct de vedere comercial. Vizibilitatea asigurată de promovarea prin sistemul VAR va asigura un parteneriat de succes între LPF, deținătorul de drepturi TV şi compania care va fi aleasă ca partener comercial pentru acest proiect”, a spus Justin Ștefan la Digi Sport.

Muncim zi și noapte, alături de Orlando Nicoară, reprezentantul firmei care deține drepturile pentru Liga 1, pentru a aduce cât mai repede VAR-ul în Liga 1. Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA, face şi el eforturi supraomenești pentru a demara cât mai repede pregătirea arbitrilor VAR. În astfel de proiecte în beneficiul fotbalului, Liga şi Federația au fost întotdeauna parteneri”, a adăugat Justin Ștefan.

ADVERTISEMENT
  • 800.000 de euro ar costa implementarea arbitrajului video în campionatul de fotbal al României

”Fără VAR, degeaba îi condamnăm pe arbitrii noștri”

Valeriu Iftime, patronul lui FC Botoșani, este unul dintre cei care au contestat tot mai mult arbitrajele în ultima perioadă și cere de urgență introducerea sistemului de arbitraj video în Liga 1.

”Fără VAR, degeaba îi condamnăm pe arbitrii noștri. Am vorbit cu Justin Ștefan și i-am spus că eu sunt convins că va câştiga preşedinția Ligii dacă va insista ca până la iarnă să se rezolve cu VAR-ul.

Sunt greșeli colosale, așa se întâmplă când se atinge masa critică, la un moment dat înnebunim toți și vrem VAR ca să scăpăm de aceste energii negative, va fi război mondial altfel, greșelile astea viciază rezultate”,a declarat Valeriu Iftime, finanțator la FC Botoșani.

”Eu nu sunt supărat pe arbitru, sunt supărat că n-avem VAR. Dacă aveam, venea băiatul la ecran, se uita, dădea penalty. Kazahstan are în Liga 2 VAR, China la fel. Asta este cea mai mare problemă în România, arbitrul n-are vină, la fel și aseară (n.r. la FCSB – Dinamo), nu a avut nicio vină arbitrul, dacă avea VAR scăpa”, a declarat și Dan Petrescu, după jocul Viitorul – CFR Cluj, scor 1-1.

ADVERTISEMENT