România nu a trecut bine de pericolul ciclonului Boris, că deja o așteaptă furtuna Ashley. Boris a făcut prăpăd, aluat 7 vieți și a distrus mii de case. Țara noastră trebuie să se pregătească să reziste furtunii Ashley, iar șefa ANM, Elena Mateescu, ne spune la ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare.
În România vreme se va schimba radical, iar o masă imensă de aer polar este așteptată în următoarea perioadă. De joi, 26 septembrie, va începe deasupra Europei de Vest..
Codurile portocalii se manifestă deja în Italia și Elveția. În ceea ce privește România, aceasta va ajunge deasupra țării noastre duminică. Mai mult decât atât, tot atunci este așteptată și viitura de pe Dunăre.
„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea din punct de vedere termic să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, pentru că ecartul termic se situează între 20-25 până la 34 de grade Celsius pentru ziua de vineri, cea mai caldă zi din această săptămână, cele 33-34°C fiind de așteptat în sudul extrem, în sudul Câmpiei Române și în Lunca Dunării, respectiv de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la 22°cel mult.
Iată o diferență la nivel național de la 34 până la cel mult 22 în partea de sud-sud-est a țării, în timp ce în regiunile intracarpatice chiar valori mai coborâte, de până la 15-16° așadar valori cu mai puțin de 10-15° față de ce vom înregistra în aceste zile” , a spus șefa ANM, Elena Mateescu, în direct la Antena 3 CNN.
Odată cu scăderea temperaturilor vom avea parte de instabilitate atmosferică în regiunile de vest și nord-vest, urmând ca treptat să se extindă în restul țării, conform prognozelor actuale, mai transmite Elena Mateescu.
„Și odată cu răcirea, contăm și pe fenomene de instabilitate atmosferică, astfel încât, la început, în partea de vest, nord-vest a țării, apoi cu extindere în toată țara, așa cum arată datele la acest moment.
Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală”, a transmis meteorologul ANM.
Sunt așteptate acumulări mai mari în special în vestul, sudul și centrul țării, iar dacă se va depăși pragul de 80-100 l/m² meteorologii ar putea emite și avertizări de cod roșu.
„Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m² ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a mai adăugat șefa ANM, Elena Mateescu, în direct la Antena 3 CNN.