Lista cu medicamente care îi lasă pe șoferi fără permis a fost actualizată, iar în curând va fi făcută publică, potrivit unui anunț al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Ce le recomandă acesta conducătorilor auto?
Anumite substanțe, pe care le conțin aceste medicamente, pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule. Lista a fost realizată cu implicarea Comisiilor de specialitate în psihiatrie și neurologie.
Alexandru Rafila a precizat că dacă este administrată o doză redusă, în anumite situații medicamentul nu va influența capacitatea de a conduce. Însă, șoferii trebuie să discute cu medicii pentru a se asigura cu privire la acest aspect.
„Lista este gata, poate fi pusă oricând, am vrut să fim siguri că nu greşim, lista este extensivă. Aş vrea să fac o precizare: lumea crede că este vorba despre substanţele care pot da teste fals-pozitive. Nu.
Este vorba de o listă care este adusă la cunoştinţa publicului şi este recomandat ca aceste substanţe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehiculului sau, dacă sunt utilizate, să fie utilizate atunci există indicaţie din partea medicului.
Să existe o discuţie despre dorinţa omului de a conduce autovehicule. Deci sunt substanţe care luate într-o cantitate mică nu influenţează, ele sunt prezente pe listă”, a declarat Alexandru Rafila, conform News.ro.
Medicamentele care conțin substanțele în cauză pot avea efecte asupra capacității de a conduce vehicule, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului. De asemenea, ministrul Sănătății a făcut precizări referitoare la medicamentele pentru tratarea răcelii.
Alexandru Rafila a subliniat că, în general, acestea nu influențează șofatul, însă există câteva excepții. În acest context, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne vor colabora pentru a informa șoferii din România.
Conducătorii auto care iau aceste medicamente sunt sfătuiți să nu urce la volan înainte de a discuta cu medicul. Totodată, Rafila a amintit că Poliția Română are responsabilitatea de a testa șoferii.