News

Când va fi România lovită de tulpina Delta. Situația din toamnă, mai puțin gravă decât cea de anul trecut

România este una dintre puținele state europene care nu se confruntă în aceste zile cu o creștere accelerată a cazurilor de Covid-19, cauzată de răspândirea variantei Delta.
27.07.2021 | 18:30
Cand va fi Romania lovita de tulpina Delta Situatia din toamna mai putin grava decat cea de anul trecut
Numărul infecțiilor cu coronavirus va crește din nou începând din toamnă
ADVERTISEMENT

Țara noastră stă încă bine din punct de vedere epidemiologic, chiar dacă numărul infecțiilor zilnice este în ușoară creștere, în contextul creșterii mobilității populației pe durata sezonului estival. Deocamdată, tulpina Delta, considerată de două ori mai contagioasă decât tulpina inițială, nu a devenit încă dominantă în țara noastră.

Situația s-ar putea schimba radical de la începutul toamnei, potrivit unei simulări realizate de către Institute for Health Metric and Evaluation (IHME) al Universității din Washington. Luna septembrie va aduce o tendință de creștere a numărului de infectări, însă situația se va agrava odată cu luna octombrie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, simularea realizată de către experții IHME arată că numărul infectărilor nu va fi mai mare decât cel din toamna anului trecut, fiind luat în calcul și impactul campaniei de vaccinare, chiar dacă în România numărul persoanelor vaccinate este redus prin comparație cu alte țări europene, cu o rată de circa 30%.

Două scenarii diferite pentru evoluția epidemiei

Simularea IHME nu are ca termen de referință informările oficiale privind numărul zilnic de infecții, ci o estimare a numărului real pe baza mai multor indicatori. Astfel, pe lângă numărul oficial, stabilit prin testare, mai sunt luate în calcul rata de pozitivare a testelor, numărul de teste raportat la populație sau excesul de mortalitate, adică numărul în plus de decese care apar în statistici față de anii care au precedat pandemia, precum și un model de diseminare a infecției ș.a. Astfel, numărul real poate fi de câteva ori mai mare decât cel înregistrat oficial.

ADVERTISEMENT

Aplicând acest model matematic complex, pentru data de 1 octombrie 2020, numărul de real de cazuri noi ar fi fost undeva la 27.400, iar vârful ar fi fost atins pe 4 noiembrie, cu 64.300 de infectări într-o singură zi. Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică aferente zilei de luni, oficial au fost consemnate 175 de cazuri noi, însă modelul universității americane ar indica un număr estimat  în intervalul 1.160-1.340 de cazuri.

În ce privește evoluția viitoare a epidemiei de coronavirus în România, sunt prezentate câte două seturi de cifre, pe două scenarii: unul pesimist și unul optimist. În ambele scenarii, până pe data de 1 septembrie numărul de infectări va crește constant însă nu într-un ritm foarte accelerat astfel că pentru prima zi de toamnă, numărul infectărilor va varia în intervalul 1.920-1.710 cazuri. Din septembrie însă ritmul infectărilor s-ar putea intensifica ajungând la 1 octombrie la 7.300-11.200, în funcție de scenariu. Chiar și așa, numărul ar fi de două până la trei ori mai mic decât cel valabil pentru aceeași dată a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Luna octombrie va pune din nou la grea încercare sistemul medical românesc, astfel că numărul de infectări la 1 noiembrie va fi de 30.600 în scenariul optimist și de 44.700 în cel optimist. Deși proiecția nu depășește termenul de 1 noiembrie, tendința la acea dată va fi de creștere astfel că este greu de anticipat când va fi vârful valului patru. Chiar și așa numerele anticipate pentru 1 noiembrie 2021 sunt de două ori mai mici în scenariul optimist decât cele estimate pentru 4 noiembrie 2020, în ziua de vârf a epidemiei.

Reducere apreciabilă a numărului de decese

În schimb, datele oficiale sunt luate în calcul în ce privește decesele, ca punct de plecare pentru estimarea numărului victimelor Covid-19 până la 1 noiembrie. Din acest punct de vedere, estimările sunt chiar mai optimiste întrucât vaccinarea, chiar dacă nu elimină posibilitatea bolii, reduce considerabil cazurile grave. În cazul țării noastre, în 2020 cel mai mare număr de decese a fost raportat pe 28 noiembrie când au fost 198 de morți, iar vârful din 2021 s-a înregistrat pe 20 aprilie, cu 182 de morți. În simularea IHME, pe 1 octombrie numărul morților ar putea varia între 11 și 16, pentru ca în 1 noiembrie, să oscileze între 45 și 70, cu mult sub ce s-a înregistrat în până acum.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă rata redusă a vaccinării din România va contribui mai puțin decât în alte țări la atenuarea valului patru prevăzut pentru toamnă, țara noastră va fi mai puțin afectată și pentru că are un procentaj mai mare al populației imunizate pe cale naturală, adică persoanele care s-au infectat la un moment dat și, în consecință, au dezvoltat anticorpi la SARS-CoV-2. Pentru datele aferente zile de 20 iulie, IHME estimează că aproape jumătate din populație, adică 48%, a trecut prin infecție, indiferent dacă boala a fost simptomatică sau asimptomatică. La nivelul Uniunii Europene, media este de 27%.

Procentajul populației care a fost infectată cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei/ Sursă: IHME

 

Covid-19, o boală mai periculoasă pentru români decât pentru ceilalți europeni

În ce privește vaccinarea, institutul american estimează că la un procent de 48,4% din populație dispusă să se imunizeze, la 1 noiembrie, vor fi abia 5,4 milione de români cărora li se va fi administrat serul.

Dincolo de previziunile optimiste, România are încă probleme mari în ce privește rata cazurilor fatale de Covid-19. Astfel, cel puțin o persoană din 100 care se îmbolnăvește cu Covid-19 moare, procentaj care ne pune în aceeași categorie cu Bulgaria, Polonia, Belarus, Lituania și Letonia.

Rata cazurilor fatale de Covid-19/ Sursă: IHME

De altfel, riscul mai ridicat pentru români este arătat de faptul că, pentru săptămâna de la mijlocul acestei luni, Covid-19 a reprezentat a 11-a cauză de deces, pe când la nivelul Uniunii Europene, infecția cu coronavirus a fost abia a 19-a cauză a mortalității.

ADVERTISEMENT
Tags: