News

Când va fi vârful noului val de Covid-19 în România. Alexandru Rafila: “Numărul cazurilor s-a dublat”

Ministrul sănătății Alexandru Rafila a anunțat că România se pregătește de noul val Covid-19. Cel mai probabil acesta va fi în luna august, când vor fi 10.000 de cazuri pe zi.
04.07.2022 | 13:23
Cand va fi varful noului val de Covid19 in Romania Alexandru Rafila Numarul cazurilor sa dublat
Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

În ultimele șapte zile, țara noastră a identificat aproape 8.000 de cazuri de infectare cu Covid-19. Din fericire, numărul internărilor la ATI și al deceselor rămâne scăzut.

Aproape 8.000 de cazuri de infectare Covid-19

”7726 de cazuri înregistrate în ultima săptămână. Un procent important, 1307 cazuri sunt pacienți reinfectați. 922 de oameni sunt internați în toată țara, 52 persoane la ATI, jumătate dintre persoane sunt vaccinate, 25 nevaccinate. Proporție apropiată.

ADVERTISEMENT

Numărul de decese rămâne mic, 16 decese într-o săptămână. S-au efectuat peste 7.000 de teste. Am plecat în jur de 2.000 de cazuri la finalul lunii mai, început de iunie, după care a început creșterea. Creștere semnificativă, cu 50% a numărului de cazuri.

Evoluția deceselor, nu sunt cifre îngrijorătoare, asta reflectă și o patogenitate mai scăzută”, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul Rafila a explicat că noul val Covid-19, care va fi în România în august, va infecta și persoanele vaccinate.

”Au trecut cinci luni de la valul inițial, majoritatea celor vaccinați cu trei doze au cel puțin șase luni de la vaccinare, este clar că există o eludare a răspunsului imun, practic această subvariantă Omicron BA-5 produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală. Estimăm o creștere în perioada următoare, fără să avem însă posibilitatea unei predicții riguroase.

ADVERTISEMENT

Avem două scenarii, vârful acestui mini val sau val o să fie undeva între 7-10 august, ce-a dea doua variantă mai puțin optimistă, vârful va fi spre final de august, început de septembrie. Total săptămânal de circa 70.000 de cazuri, asta înseamnă 10.000 de cazuri pe zi. Rămâne de văzut.

Prezumția e că în Europa finalul acestui val va fi la final de iulie, noi avem decalaj de 2 săptămâni față de restul Uniunii Europene”, a completat Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila, a transmis, totodată, că oamenii nu au motive de panică pentru că infectările se produc cu varianta Omicron, care este mai contagioasă, însă formele bolii sunt mai ușoare.

ADVERTISEMENT