În această săptămână, cerul va prinde viață cu un spectacol rar și fascinant: o eclipsă totală de Lună, cunoscută sub numele de Luna sângerie. Deși fenomenul va putea fi observat din România, acesta va fi vizibil doar parțial.
Pe 14 martie 2025, un fenomen rar va ilumina cerul: o eclipsă totală de Lună, cunoscută sub numele de Luna sângerie. Acest spectacol remarcabil se produce atunci când Pământul se află exact între Soare și Lună, iar lumina soarelui trece prin atmosfera noastră, oferind Lunii o culoare roșie misterioasă.
Eclipsa totală de Lună din martie 2025 va dura mai bine de trei ore și jumătate, iar momentul în care Luna va lua o culoare roșie intensă, cunoscut sub numele de Luna sângerie, va avea loc timp de aproximativ 65 de minute.
Fenomenul va putea fi observat în America de Nord și de Sud, Europa și Africa, dar în anumite zone va fi vizibil doar parțial. Fenomenul va debuta la ora 5:57, ora României. Însă, Luna va apune în jurul orei 6:27, înainte ca eclipsa să ajungă la faza sa totală.
Persoanele care vor să admire acest fenomen trebuie să fie într-o locație cu un orizont vestic liber, pentru a putea observa mai ușor primele faze ale eclipsei. De asemenea, poate fi urmărit și online, căci mai multe observatoare astronomice și platforme specializate vor transmite în direct imagini.
Totuși, dacă intenționezi să vizionezi fenomenul live, este important să urmezi câteva sfaturi. Asigură-te că verifici prognoza meteo pentru a confirma că cerul va fi limpede, scrie spynews.ro.
Pentru a avea o privire mai detaliată, poți utiliza un binoclu sau un telescop, însă eclipsa poate fi admirată și fără ajutorul acestora, cu ochiul liber, din zonele în care nu există clădiri, de preferat din zonele de munte.