News

Când vine toamna? Temperaturile vor scădea cu 10 grade, potrivit meteorologilor: ”Să ne pregătim de mers la munte”

Meteorologii anunță că vara e pe terminate, însă prima jumătate a lunii septembrie va oferi vreme bună tuturor românilor. Totuși, vremea se răcește în curând.
31.08.2022 | 07:45
Cand vine toamna Temperaturile vor scadea cu 10 grade potrivit meteorologilor Sa ne pregatim de mers la munte
Toamna e tot mai aproape. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Gabriela Băncilă, director ANM, crede că românii ar trebui să își ia la revedere de la litoral, pentru că vremea va fi, mai degrabă, prielnică pentru a vizita muntele.

Temperatura se răcește în mijlocul lunii septembrie

”În fiecare dintre cele patru săptămâni care acoperă mare parte din luna septembrie, temperaturile, în medie, sunt apropiate de normă sau ușor peste normă. O vreme destul de agreabilă din punct de vedere termic. Dacă este să privim la hărțile cu diferența cantității de precipitații normale pentru săptămâna respectivă și ceea ce se estimează, vedem că predomină acele nuanțe de verde, mergând în unele săptămâni, în anumite zone, spre o intensitate foarte mare a acestor nuanțe, semn al faptului că acele cantități de precipitații vor fi peste medie.

ADVERTISEMENT

Putem să ne pregătim, mai ales pentru zonele de munte, de drumeții, pe un regim termic agreabil pentru luna septembrie, cu plusuri și minusuri, dar ar trebui să avem la îndemână și ceva de ploaie și, pe de altă parte, să urmărim și informațiile meteorologice”, a explicat Băncilă.

Totodată, meteorologul ANM a avertizat că vremea se va răci brusc în a doua jumătate a lunii septembrie și canicula va fi înlocuită de furtuni și temperaturi scăzute.

ADVERTISEMENT

”Este suficient să ne uităm la această săptămână, unde sunt câteva zile în care, în anumite zone din țară, cum este SE-ul țării, este foarte cald și sunt precipitații foarte puține, iar în a doua parte a săptămânii să avem zile cu vreme foarte instabilă, cu furtuni și cantități mari de precipitații punctiform. Media o să pondereze, o să niveleze aceste extreme.

Pe de o parte vor fi temperaturile foarte ridicate, iar pe de altă parte vor fi valorile de 23-25 grade Celsius. Adică, în decurs de o săptămână vom vorbi despre diferențe de cel puțin 10 grade între temperaturile de la începutul săptămânii și cele care se vor înregistra în a doua parte, pe un fond termic mai ploios“, a explicat Gabriela Băncilă, potrivit DC News.ro.

ADVERTISEMENT

Gabriela Băncilă le spune românilor că mai pot merge la mare în primele două săptămâni din septembrie. Ulterior, vremea se va răci brusc.

”Sincer, eu aș merge și la mare, pentru că temperaturi de 27-28 de grade în aer acum și ulterior de 23-24 de grade, mi se pare că reprezintă o vreme foarte plăcută din punctul acesta de vedere. Nici nu o să plouă de dimineață până seara, nu vorbim de acele ploi de toamnă.

ADVERTISEMENT

Temperatura apei mării se menține încă ridicată. În medie, temperatura cea mai ridicată a suprafețelor oceanice se înregistrează în august, pentru că apa are o inerție termică mai mare și, prin urmare, în septembrie, în prima jumătate a lunii, până apare o răcire bruscă, să înregistrăm temperaturi în apă mai ridicate decât în luna iunie.

În general, zona litoralului este caracterizată prin mișcări descendente ale aerului și de aceea este acea fâșie litorală de 20-25 de kilometri unde regimul precipitațiilor este diferit de zona continentală. În Deltă, suprafața este ceva mai mare“, a completat meteorologul.

De asemenea, Gabriela Băncilă a anunțat că ANM va fi dotat cu radare noi, moderne, care-i vor ajuta pe meteorologi să analizeze vremea mult mai bine. Investiția va fi de aproximativ 49 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT