News

Când vom avea un vaccin pentru coronavirus. Pentru anumite categorii, vaccinarea ar putea începe chiar în câteva săptămâni

Cand vom avea un vaccin pentru coronavirus Pentru anumite categorii vaccinarea ar putea incepe chiar in cateva saptamani
ADVERTISEMENT

Oficialii susțin că termenul rezonabil pentru un vaccin anti-coronavirus este între 12 și 18 luni, însă jurnaliştii de la The Guardian scriu că pentru categoriile de mare risc de infecție, vaccinul experimental ar putea fi administrat mult mai devreme. 

Când vom avea un vaccin pentru coronavirus: “Pentru o campanie de vaccinare în masă, 12-18 luni”

Una dintre întrebările fierbinți ale planetei în acest moment este: când vom avea un vaccin pentru coronavirus? Oamenii de știință din sectorul public din Marea Britanie și SUA continuă să repete că nu vom avea un vaccin omologat în mai puțin de 1 an sau chiar 1 an și jumătate. Însă, alte voci spun că vaccinul poate apărea încă din luna iunie, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Marian Wentworth, președinte și CEO al Management Sciences for Helath, o organizație globală în domeniul sănătății susține: “Depinde cu adevărat ce vrei să spui prin vaccin. Dacă te referi la unul folosit într-o campanie de vaccinare în masă, care să ne permită să revenim la o viață normală, atunci 12-18 luni este termenul”

Vaccinurile experimentale ar putea fi gata în câteva săptămâni

Dar, în ceea ce privește vaccinurile experimentale, considerate suficient de sigure și eficiente pentru a fi folosite de un grup limitat de public: grupuri cu risc ridicat, medicii de exemplu, vaccinul ar putea fi gata în câteva săptămâni sau luni, în conformitate cu regulile de urgență elaborate de Agențiile de reglementare a Medicamentuelor și OMS.

ADVERTISEMENT

Adrian Hill, de la Universitatea din Oxford, a spus că vaccinul experimental pentru COVID-19 ar putea fi gata până la vară și, Guardian scrie că Hill se referea la acest vaccin experimental. Cei de la Oxford au menționat că în cel mai optimist scenariu, un vaccin care să aibă toate testele ar putea fi gata în toamnă, însă au subliniat faptul că acesta este scenariul ideal.

Care sunt fazele prin care se stabileşte un vaccin

În mod normal, un vaccin este dezvoltat în laborator înainte de a fi testat pe animale. Dacă se dovedește sigur și generează un răspuns imun promițător, intră în studii umane și clinice. Acestea sunt împărțite în trei faze, fiecare dintre acestea durează mai mult și implică mai multe persoane decât precedenta.

ADVERTISEMENT

Faza 1 stabilește siguranța vaccinului într-un grup mic de indivizi sănătoși, cu scopul de a elimina efectele secundare.

Faza 2 și 3 testează eficacitatea, iar într-un focar precum cel actual, acestea sunt efectuate în focarele bolii. În paralel cu aceste faze ulterioare, capacitatea de producție a vaccinului “candidat” este consolidată treptat, astfel încât fabricile să-l producă la scară largă în momentul în care agenţiile de reglementare îl autorizează.

ADVERTISEMENT

“Ajungem mai repede la candidaţi. Dezvoltarea tehnologiei pe care am văzut-o în ultimii cinci ani a făcut cu adevărat diferenţa”

“Oamenii consideră că procesul îndelungat de acordare a licenţelor pentru vaccinuri nu va fi de ajutor în contextul unei epidemii”, spune Beate Kampmann, care conduce centrul de vaccinuri de la London School of Igiene and Medical Tropical.

Însă, în trecut crearea unui vaccin dura 10-20 de ani. Cu toate acestea, paradigma accelerată este pusă în aplicare acum. O firmă din Boston a anunţat că vaccinul experimental a intrat în faza studiilor umane pe 16 martie, la 10 săptămâni după ce primele secvenţe genetice de SARS-CoV-2 au fost eliberate. Alte laboratoare pregătesc şi ele acest pas.

“Ajungem mai repede la candidaţi. Dezvoltarea tehnologiei pe care am văzut-o în ultimii cinci ani a făcut cu adevărat diferenţa”, a spus Kampmann. Cu toate acestea, există multe obstacole.

Propunere controversată: teste umane controlate! Voluntarii sunt injectaţi cu vaccin, apoi cu SARS-CoV-2

Majoritatea candidaţilor trecuţi de 70 de ani testaţi nu vor ajunge la stadiul în care vaccinul va fi licenţiat. Laboratorul americanilor din Boston a permis accesul rapid la candidaţi, dar niciun vaccin nu a fost licenţiat.

La Institutul Pasteur din Paris, pe de altă parte, un candidat la vaccinul COVID-19 este încă în curs de dezvoltare pre-clinică, dar din cauza faptului că se bazează pe tehnologie consacrată, vaccin împotriva rujeolei, procesele de testare şi autorizare vor merge mai repede.

Chiar dacă nu pot exista scurtături pentru stabilirea siguranţei şi eficacităţii vaccinului, au fost prezentate propuneri pentru modul în care vaccinuri experimentale ar putea fi testate mai rapid fără a sacrifica rigoarea ştiinţifică. În februarie, OMS a publicat un proiect de protocol pentru procesele din faza 2 şi 3, care ar trata un număr de candidaţi simultan, în mai multe ţări, după criterii standardizate.

O altă propunere este de a efectua teste umane controlate, voluntarilor sănătoşi li se oferă un vaccin candidat şi apoi sunt infectaţi cu SARS-CoV-2. Acestea sunt discutabile din punct de vedere etic, mai ales înainte ca oamenii de ştiinţă să afle de ce şi tinerii infectaţi ajung să fie ventilaţi.

“Dacă propriul corp nu ne poate împiedica să-l contractăm din nou, acesta ar fi un semnal foarte grav”

Există încă multe necunoscute cu privire la COVID-19, inclusiv pentru cât timp va oferi protecţie orice vaccin. Un indiciu puternic în acest sens va fi dacă persoanele care s-au recuperat de boală se pot infecta din nou. Au fost raportări de reinfecţie, dar fenomenul nu este bine înţeles.

“Dacă propriul corp nu ne poate împiedica să-l contractăm din nou, acesta ar fi un semnal foarte grav”, spune Marian Wentworth. Odată cu acordarea licenţei pentru vaccin, vor exista obstacole politice pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el. Fiecare ţară trebuie să ia propria decizie.

Apoi, vor fi probleme de prioritizare: cine ar trebui să îl primească şi cum se fac criteriile de prioritate dacă oferta este limitată. Un vaccin care este aprobat peste un an poate sosi după sfârşitul pandemiei, însă nu este inutil, în condiţiile în care virusul poate fi sezonier.

Pentru victimele pandemiei şi familiile lor nu va fi o consolare, însă înseamnă că umanitatea va fi mai bine protejată în viitor.

  • 2.415.370 de infecţii COVID-19 există în lume la această oră
  • 165.903 de decese sunt provocate la nivel global de noul coronavirus

 

ADVERTISEMENT
Tags: