Fotbal intern

Când vom avea VAR în Liga 1! Oficialii LPF au făcut anunțul aşteptat de toată lumea

27.04.2021 | 16:53
Cand vom avea VAR in Liga 1 Oficialii LPF au facut anuntul asteptat de toata lumea
ADVERTISEMENT

Telenovela implementării tehnologiei VAR în campionatul românesc e pe cale să ia sfârșit. Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a indicat drept termen limită anul 2022, exact în momentul în care se va da, conform calendarului competițional, startul play-off-ului din sezonul viitor.

Până atunci, „cavalerii fluierului” trebuie să participe, timp de 8-10 luni, la o serie de cursuri teoretice, iar prețul este pe măsură. Cei 500.000 de euro pe care îi vor plăti LPF și FRF în primul an nu acoperă, însă, costurile pentru sistemul propriu-zis.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, fiecare echipă din primul eșalon se va vedea nevoit să achite din bugetul propriu aproximativ 300.000 de euro, o sumă extrem de mare, în condițiile în care jumătate dintre ele au probleme financiare.

Liga 1, tot mai aproape de VAR. LPF a avansat un termen limită

Sunt 50 sau 60 de arbitri de şcolarizat şi e o perioadă foarte lungă până ar putea aceştia să arbitreze VAR. Şi administrativ s-au deblocat lucrurile. Până acolo (n.r. începutul anului 2022) se duce termenul ca să avem VAR, a declarat președintele LPF, Gino Iorgulescu, în vreme ce secretarul general Justin Ștefan a dat asigurări că toate problemele de ordin administrativ vor fi rezolvate în timp util.

ADVERTISEMENT

Liga va pune 250.000 de euro, Federaţia va pune 250.000 de euro şi se va semna un parteneriat. Probabil că în zilele următoare va exista forma finală a parteneriatului şi acesta va fi semnat, împreună cu EAd, deţinătorul de drepturi.

Termenul e clar, asumat de ambele părţi, începutul play-off-ului şi, respectiv, al play-out-ului sezonului viitor”, a explicat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Gigi Becali: „Dau și 150.000 de euro să implementăm VAR”

În altă ordine de idei, patronul liderului FCSB, Gigi Becali, a anunțat de nenumărate ori că este dispus să ofere o sumă deloc de neglijat pentru implementarea sistemului de arbitraj video, folosit cu succes în cele mai importante campionate din Europa.

Eu dau și 150.000 de euro pe an, nu 16.000, ca să implementăm VAR odată. Care e problema? Dau cât vor și o să le zic așa ”Hai să avem”.

ADVERTISEMENT

Dacă nu vom aduce VAR-ul în România, atunci arbitrii vor decide campioana, iar eu nu vreau să ajung la mâna lor. Nu vreau să transformăm campionatul într-un circ prin scoaterea echipelor de pe teren, dar dacă eu simt că sunt furat aşa voi face”, a declarat latifundiarul din Pipera.

ADVERTISEMENT